09.10.2015 09:36
PULA, 8. listopada  2015. (Hina), Oko 125 izlagača odnosno obrta, poduzeća i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava okupilo se na ovogodoišnjem 18. obrtničkom sajmu Istre koji je danas svečano otvoren na pulskoj Karolini, a koji će svoje proizvode predstaviti na izložbenoj površini od 749 četvornih metara unutarnjega i 288 vanjskoga izložbenog prostora.   
Ukupno 63 izlagača dolazi iz Istre, 61 iz ostalih dijelova Hrvatske te jedan iz inozemstva, a posjetiteljima će do nedjelje svoje proizvode predstaviti i inovatori, njih desetak. Ustvrdivši kako situacija za obrtništvo nije bajna te kako ona nije nikada ni bila, predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec obraćajući se izlagačima i gostima na otvaranju sajma kazao je kako su oni naučeni raditi u takvim uvjetima te kako su upravo takvi sajmovi prigoda da obrtnici pokažu ono najbolje što imaju, da iziđu na tržište, ponude svoje proizvode i usluge ali istodobno da se uvjere u ono što nudi konkurencija koja je često puta poticaj. „Mi obrtnici znamo raditi i stvarati, ali treba nam pomoć Vlade. Ovim putem poručujem budućoj Vladi da treba micati barijere, ne ih stvarati, da nemamo prenormiranost u propisima, „da od šume ne vidimo drvo“, da imamo smetnje koje sada onemogućavaju izlazak na tržište te da možemo ponuditi proizvode, a u konačnici i naplatiti ih“, ustvrdio je Ranogajec dodavši kako se te „smetnje“ ogledaju u slaboj naplati i u velikoj prenormiranosti u svim propisima.

Govoreći o „lošim i dobrim poduzetnicima“ on je istaknuo kako su za njega loši svi oni koji ne ispunjavaju uvjete prema svojim dobavljačima i prema državnom proračunu i tu je, kako je rekao „uloga države koja jedina ima mehanizme i koja može odgovoriti na taj izazov. Kako se može dogoditi da netko dvije godine posluje „uredno“ a da istodobno ima blokiran žiro račun. To je posao države, a ne da nama drže prodike“ – zaključio je Dragutin Ranogajec. U sklopu sajma danas će u Puli biti potpisan i Sporazum o suradnji između Obrtničke komore Istarske županije i Obrtničke komore Kantona Sarajevo, dok su za sutra najavljeni razgovori s obrtnicima i poduzetnicima, članovima Privredne komore Beograd. Zadnjeg dana sajma, u nedjelju je na programu podjela priznanja i nagrada najuspješnijim izlagačima. I ove se godine dodjeljuju tri vrste nagrada - tri priznanja za ukupnu sajamsku prezentaciju, jedno priznanje za oblikovanje proizvoda, te tri priznanja za najbolji proizvod.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.