07.10.2015 08:00
BERLIN, 06. listopada 2015. (Hina), Zapadnonjemački kemijski koncerni Hoechst, BASF i Bayer kupovali su kemikalije proizvedene u Njemačkoj Demokratskoj Republici (NjDR) i u čijoj proizvodnji su protiv svoje volje sudjelovali i politički zatvorenici, javlja u utorak javni servis ARD. 
"Dosad je bio poznato da su zapadne kompanija Ikea, Quelle i Aldi kupovale robu koju su kao prisilni radnici proizvodili politički zatvorenici u NjDR-u. No sada se otkrilo da su i vodeći zapadnonjemački kemijski koncerni poput Hoechsta, BASF-a ili Bayera kupovali kemikalije u čijoj proizvodnji su protiv svoje volje sudjelovali politički zatvorenici istočnonjemačkog režima", kaže se u priopćenju ARD-ovog političkog magazina "Report Mainz". Novinari su do ovog zaključka došli nakon istraživanja u državnim spisima bivše istočnonjemačke savezne pokrajine Saska-Anhalt, kao i u arhivima istočnonjemačke tajne policije Stasi te ispitivanjem svjedoka. Politički zatvorenici su u pogonima koji su za zapadnonjemačke koncerne proizvodili kemikalije radili pod neljudskim uvjetima te su bili izloženi štetnom djelovanju kemikalija poput žive. "Prednost za Hoechst i ostale zapadne kompanije je bila ta da su preko prikrivenih poduzeća u NjDR-u kupovali kemikalije koje su bile povoljnije jer proizvodnja nije podlijegala strogim uvjetima o zaštiti okoliša ili radnika pa su zato i bile jeftinije", rekao je jedan bivši djelatnik Hoechsta. "Da su zapadne tvrtke kupovale na Zapadu, plaćale bi cijene i do tri puta više nego one iz Istočne Njemačke", potvrdio je za "Mainz Report" i jedan visoki bivši dužnosnik BASF-a.

Prema podacima znanstvenika sa Sveučilišta u Halleu, u kemijskom postrojenju Bitterfeld, koje je nakon ujedinjenja Njemačke zatvoreno zbog katastrofalnog utjecaja po okoliš, je radilo i do 500 prisilnih radnika. I dok su "obični"zatvorenici smjeli odbijati radne zadatke u kemijskoj industriji, politički zatvorenici su na taj rad bili prisiljeni. Iako zdravstvene posljedice nisu dovoljno istražene, dokazana je smrt dvojice političkih zatvorenika koji su umrli od trovanja živom. 2012., švedski koncern Ikea se morao opravdavati nakon što je u javnost procurila informacija da su politički zatovrenici u Istočnoj Njemačkoj pod prisilom radili u tvornicama koje su proizvodile Ikein namještaj za zapadno tržište. Ikea se tada, kao i njemački kemijski koncerni danas, opravdavavala tvrdnjom kako nisu znali da su proizvodnji robe koju su kupovali od NjDR-a sudjelovali i prisilni radnici.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.