06.10.2015 07:55
BEOGRAD, 5. listopada 2015. (Hina), Srbijanski premijer Aleksandar Vučić zatražio je u ponedjeljak od Hrvatske da poduzećima iz Srbije omogući na hrvatskom tržištu "bar polovicu kapaciteta" s kojim hrvatske tvrtke rade u Srbiji i najavio razgovore o toj temi s hrvatskim dužnosnicima. 
Hrvatskim poduzećima je "kao na dlanu ponuđeno kompletno srpsko tržište", istaknuo je Vučić danas tijekom posjeta konditorskoj industriji Bambi u Požarevcu, naglasivši da Srbija očekuje bar minimalne uvjete za svoje tvrtke u Hrvatskoj. "Sada samo tražimo da naše kompanije puste da rade s bar 50 posto kapaciteta i u uvjetima kako mi njih puštamo da rade u Srbiji. Mislim da je to fer i pošteno", rekao je Vučić novinarima i najavio da će se njegova vlada posvetiti tome u suradnji s predstavnicima Hrvatske. "Kao predsjednik vlade uopće se ne plašim odgovora, ovakvih i onakvih, jer smo mi ponudili kompletno naše tržište - kao na dlanu i dali im punu slobodu funkcioniranja i rada u našoj zemlji i čak i ne tražimo tako dobru i čistu situaciju kao u Hrvatskoj", citira Radio-televizija Srbije premiejra Aleksandra Vučića.

Vučić je ocijenio da, kad netko zarađuje ogroman novac u Srbiji, treba osigurati minimalne uvjete i srpskim tvrtkama u svojoj zemlji. "Nemamo mi ništa protiv Jane, Jamnice i drugih kompanija, ali srpski Knjaz Miloš je negdje u kutu i to se onda tu, naravno, manje prodaje, a u njihovim zemljama se uopće ne prodaje... Kad uđete u naše velike markete, kojima smo mi širom otvorili vrata, mi ne možemo vidjeti Knjaz Miloš, kompaniju koja je stara više od 200 godina, ali ćete vidjeti sve druge", rekao je Vučić. Srbijanski premijer najavio je danas da će 15. ili 16. listopada priopćiti što misli o "o sudbini vlade Srbije" i da će se "temeljno pripremiti za taj nastup", te razotkriti sve intrige koje prate rad ministarskog tima na čijem je na čelu.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.