05.10.2015 08:58
ZAGREB, 2. listopada 2015. (Hina), Nizom tribina od kojih je prva održana u petak u zagrebačkoj Obrtinčkoj komori Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Hrvatski zavod za zapošljavanje žele potaknuti obrtnike na korištenje mjera aktivne politike zapošljavanja pogotovo mladih koje je u prošloj i ovoj godini koristilo tek nešto više od 400 zagrebačkih obrtnika ili oko 10 posto, a na razini Hrvatske njih 4000 ili nešto više od pet posto. 
Ima još puno prostora da svi poslodavci, pa tako i obrtnici koriste mjere, pogotovo one iz Garancije za mlade za osobe do 30 godina, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić navodeći da su mjere polučile rezultate, da raste broj zapošljavanja mladih. Oko 60 posto onih koji se zapošljavaju kroz mjeru zaposlenje bez zasnivanja radnog odnosa ili pripravništvo, nakon godinu dana ostaju raditi kod istog poslodavca, a za sedam posto porasla je i stopa mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme što se može zahvaliti oslobađanju poslodavaca od bruto 2 plaće na takvog zaposlenika kroz pet godina. Takve ugovore dobilo je 30 tisuća mladih, naveo je Mrsić. Poticaji poslodavcima, smanjenje fiskalnih davanja za zapošljavanje mladih osoba daje rezultate, ustvrdio je, dodajući da je Hrvatskoj za te mjere iz europske Garancije za mlade do 2020. osigurano 132 milijuna eura. Uz to, novci su nam na raspolaganju i iz europskog socijalnog fonda iz kojega je već povučen iznos za asistente u nastavi. Sve u svemu, mjere su polučile rezultate i pokazalo se da ne stoje tvrdnje da su svi poslodavci zločesti i da će, da bi iskoristili poticaje, mlade ljude koje zaposle iskorištavati za kuhanje kave i fotokopiranje, rekao je.

Broj mladih nezaposlenih se smanjuje, ustvrdio je ministar. Kao vrlo dobru mjeru aktivne politike zapošljavanja ocijenio je samozapošljavanje te cjeloživotno obrazovanje, a zbog usklađivanja potreba tršita rada i obrazovanja najavio reformu strukovnog obrazovanja koja će biti utemeljena na dualnom obrazovanju u kojem će učenici četiri dana imati praksu, a jedan dan teorijsku nastavu. Praktični dio bit će im plaćen, rekao je ministar, a i poslodavci će imati naknadu. U raspravi su obrtnici posebno upozorili ministra na nisko obrazovanje mladih ljudi koje, naveli su, najbolji majstori teško mogu nečemu naučiti. Isto tako, iznijet je primjer da na zavodu za zapošljavanje nema krojačica koje su neophodne tekstilnoj firmi u Zaprešiću. Više ponuda dobijemo kad oglas objesimo na neki stup, nego sa zavoda za zapošljavanje, pa zbog toga ne možemo koristiti ni poticaje, iznijela je predstavnica te tekstilne tvrtke. Obrtnik koji je tek otvorio obrtničku djelatnost, upitao je zašto on ne može koristiti poticaje i zaposliti mlade ljude, na što mu je odgovoreno da je uvjet godina dana poslovanja. Ministar je naveo kako na Zavodu nedostaje ne samo tekstilnih već i metalskih, kožarskih  i radnika za drvnoprerađivačku industriju. Nelogično je da imamo 270 tisuća nezaposlenih, a među njima nema radnika koji se traže na tržištu i to treba mijenjati, a put je reforma strukovnog obrazovanja i prekvalifikacije, odnosno cjeloživotno učenje što također mjerama potiče Hrvatski zavod za zapošljavanje, poručio je ministar Mrsić.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.