01.10.2015 08:54
SPLIT, 30. rujna 2015. (Hina), Splitsko Gradsko vijeće u srijedu je u poslijepodnevnom dijelu sjedice odlučilo reprogramirati dug nogometnom klubu Hajduk prema Gradu, kao većinskom vlasniku kluba i jamcu Hajdukovog kredita od 30 milijuna kuna do 31. listopada 2016. godine, nakon što mu rok za vraćanje tog duga istekne 31. listopada 2015. godine.
Za prihvaćanje Aneksa ranijem Ugovoru između Grada Splita i Hajduka kojim se regulira jednogodišnje reprogramiranje Hajdukovih obveza od 26 nazočnih vijećnika njih 19 je glasovalo za dok ih 7 bilo suzdržano. Pročelnik za sport u splitskoj Gradskoj upravi Hrvoje Akrap je prije glasovanja istaknuo kako se reprogramiranjem duga želi pomoći Hajduku koji je Gradu Splitu kao jamcu kredita, do sada uspio vratiti oko šest od ukupno 30 milijuna kredita. "Hajduk nije mogao servisirati obveze po kreditu a da to ne ugrozi redovito poslovanje iz čega je i proistekao zahtjev za reprogramiranje“, rekao je Akrap. On je podsjetio kako je 31. listopada 2012. godine Grad sklopio ugovor s Hajdukom po kojem je Grad kao većinski vlasnik kluba osigurava jamčevinu za 30 milijuna kuna kredita koje je Hajduk uzeo od Privredne banke Zagreb i Hypo Alpe Adria Bank. "Ugovor je tada sklopljen jer je Hajduku prijetio odlazak u stečaj i trebalo ga je spašavati od toga“, kazao je Akrap odgovarajući na primjedbe koje su vijećnici isticali u diskusijama a u kojima je rečeno da je počinjena pogreška što je prije tri godine Grad Split sklopio tako nepovoljan ugovor s Hajdukom. Hajduk je prema tom ugovoru trebao mjesečno izvješćivati Grad o svojim prihodima od transfera igrača ili trenera i drugog stručnog vodstva, te prihodima od ulaznica i zaključenih sponzorskih i sličnih ugovora, kao i drugim prihodima po bilo kojem osnovu, te "od navedenih prihoda 30 posto uplaćivati Gradu uvećano za zateznu kamatu i eventualne druge troškove koje je Grad imao zbog isplate jamčevine bankama“.

Splitsko je Gradsko vijeće u četvrtak prihvatilo i Financijsko izvješće Hajduka za 2014. godinu. Podnoseći to izvješće predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić je rekao kako je klub završio poslovanje u prošloj godini s 5,9 milijuna gubitka, što je, po njemu, sukladno očekivanjima. Više vijećnika je u svojim diskusijama tražilo od Brbića da se snažnije ogradi od izgreda predsjednika Nadzornog odbora Hajduka Ljube Pavasovića nakon nedavne derbi utakmice na Poljudu Hajduk-Dinamo kada je, kako su rekli vijećnici, "prijetio smrću sucu“. „Jedan predsjednik Nadzornog odbora ne smije tako reagirati a vi ste nedovoljno samokritični prema Pavasovićevom postupku“, upozorio je Brbića neovisni vijećnik Ivica Grubišić. Brbić je uzvratio kako ne odobrava takav Pavasovićev postupak. „Ne mogu vjerovati da je Pavasović to rekao, niti sam ja to čuo, a svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno“, rekao je Brbić.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.