01.10.2015 07:55
ZAGREB, 30. rujna 2015. (Hina), Građanska inicijativa Visia Croatica u idućih mjesec i pol dana vratit će oko šest milijuna kuna građanima koji su uplatom svojih uloga podržali njihov projekt za spas Imunološkog zavoda (IMZ) od tajkunizacije. 
Akciji prikupljanja novca za otkup dionica Imunološkog zavoda od ožujka ove godine odazvalo se oko 30.000 građana, a dosad su uplatiteljima vratili 20 posto sredstava. Vlada je u srpnju odbila njihovu ponudu i donijela odluku da se Imunološki iz dioničkog trgovačkog društva preoblikuje u javnu ustanovu pod okriljem Ministarstva zdravlja. "Komanditni ulozi građanima se vraćaju uredno i kontinuirano kroz cijelo razdoblje nakon odluke Vlade kojom je odbačena ponuda Visia Croatice", rekao je u srijedu na konferenciji za novinare direktor društva Visia Croatica Aleksandar Soltyšik. Građani kojima još nisu vraćeni ulozi, mogu im se obratiti pismenim zahtjevom putem e-mail adrese info@visia-croatica.hr, a za povrat komanditnog uloga trebaju navesti ime, prezime, adresu, OIB i IBAN. Oni komanditori koji se ne služe e-mailom, mogu svoj zahtjev donijeti izravno na adresu Ulica baruna Trenka 4, Zagreb, ili ga poslati poštom na tu adresu. Građane koji su svoj ulog uplatili direktno u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), mole za strpljenje dok HPB ne uspostavi najsigurniji i najbolji način povrata uloga.

Soltyšik je zahvalio svima koji su ih podržali i izrazio nadu da je Vladina odluka o preoblikovanju IMZ-a u javnu ustanovu učinjena s ozbiljnom namjerom da IMZ opet bude uspješna ustanova. Ujedno je pozvao Vladu da javnosti, pogotovo u ovo predizborno vrijeme, podastre plan i dinamiku restrukturiranja, financiranja i izgradnje novih pogona, dobivanja dozvola za proizvodnju krvnih pripravaka i bakterijskih cjepiva, te dinamiku izvršavanja obaveza prema radnicima. U udruzi smatraju da je država dužna sada ispuniti sve ono što je u natječaju tražila od ponuđača. Na temelju velikog povjerenja koje su im građani iskazali proteklih mjeseci, poručuju da će u idućem razdoblju preuzeti ulogu "narodnog nadzornog odbora IMZ-a" i iz te perspektive budno pratiti što se događa sa Zavodom i o tome izvještavati javnost. Soltyšek je na konferenciji potvrdio da su obavljeni pregovori s IMZ-om u vezi proizvodnje medicinske konoplje, te istaknuo kako se ne smije dopustiti da se na "manipulativan i zaobilazan način privatizira i tajkunizira IMZ" i tako realizira sve ono protiv čega se Visia Croatica borila prethodnih mjeseci. Krvni derivati i cjepiva moraju apsolutno ostati u domeni IMZ-a, poručio je. Istaknuo je da IMZ još nije dobio ni jednu od potrebnih dozvola za proizvodnju krvnih pripravaka i bakterijskih cjepiva, te upozorio da je vrlo neizvjesno što će biti s virusnim cjepivima, za koja IMZ-u dozvola istječe krajem godine.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.