25.09.2015 07:37
ZAGREB, 24. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu poništio je svoju raniju odluku o prodaji dijela imovine tvrtke u stečaju jer je naknadno utvrdio da je početkom rujna na dražbi prodao državno vlasništvo i javno vodno dobro. 
Prema sudskom rješenju, utvrđeno je da je 'djelomično ništetna' prodaja nekretnine Herbosa kupcu tvtki Mak nekretnine na površini od 3364 četvornih metara, a dok je prodaja ostalih dviju parcela istom kupcu valjana. Kako se ističe u obrazloženju, na desetoj javnoj dražbi za prodaju nekretnina Herbosa održanog na tom sudu 10. rujna, utvrđeno je da je najbolju ponudu za kupnju nekretnine dao ponuđač Mak nekretnine d.o.o. Lučko, čime je ispunio uvjete za dosudu iste. No, nakon toga, a prije donošenja rješenja o dosudi, sudu je bio dostavljen podnesak Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, kojim se sud izvješćuje da je to odvjetništvo u međuvremenu zaprimilo rješenje Ministarstva poljoprivrede, Uprave vodnog gospodarstva, iz kolovoza kojim je sporna parcela u cijelosti pripada javnom vodnom dobru. Naglasilo se i da će slijedom toga ta parcela temeljem zakona u zemljišnim knjigama biti upisana kao javno vodno dobro u općoj uporabi, u vlasništvu Republike Hrvatske.

Ispostavilo se da je sporna nekretnina, iako formalno u zemljišnim knjigama upisana kao vlasništvo stečajnog dužnika Herbosa, stvarno nije mogla biti predmet privatnog prava vlasništva pa tako niti objekt prodaje u stečajnom postupku jer ne ulazi u stečajnu masu već predstavlja izlučno pravo Republike Hrvatske, temeljem zakonskih propisa. Stoga je ovaj sud naknadno utvrdio ništetnost prodaje sporne zemljišne česticu, a kupcu Mak nekretnine d.o.o. ostavio mogućnost izbora - ostaje li kod kupnje preostale dvije čestice koje je izlicitirao na ročištu za dražbu uz povrat dijela preplaćene kupovnine ili u cijelosti odustaje od kupnje, u kojem slučaju će mu se vratiti cjelokupno uplaćeni iznos.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.