24.09.2015 08:30
BEOGRAD, 23. rujna 2015. (Hina), Predsjednik Gospodarske komore Srbije (GKS) Marko Čadež zatražio je u srijedu od slovenskih tvrtki da pošalju jasan signal Zagrebu i ukažu vlastima u Hrvatskoj kako stanje na graničnom prijelazu Bajakovo nikome ne ide u prilog i upozorio da tvrtke mogu tužiti hrvatsku vladu zbog nastale štete. 
Čadež je, kako prenose beogradski elektronički mediji, najavio mogućnost da tvrtke iz regije upute kolektivnu tužbu hrvatskoj vladi zbog pretrpljene štete. “Trenutna situacija na granici ne ide nikome u prilog - ni Srbiji, ni Hrvatskoj, Sloveniji, ali ni Austriji, Grčkoj, nikome... Nema logičnog objašnjena zašto se to radi”, rekao je Čadež. Pri Gospodarskoj komori Srbije, podsjetio je Čadež, formirani su poseban tim i call-centar kojima se mogu javiti tvrtke koje su pretrpjele štetu. “Postoji osnova i za zajedničku tužbu za pretrpljenu štetu. Ako se ovakva situacija nastavi - to se može uraditi i to važi za sve, a ne samo za srpske tvrtke”, rekao je predsjednik srbijanske gospodarske komore i naglasio kako “živimo u svijetu gdje bi međunarodne sporazume trebalo poštivati” i da “moraju postojati pravila igre”. Predsjednik srbijanske gospodarske komore najavio je za četvrtak razgovore s predstavnicima gospodarskih komora Njemačke, Austrije i EU, kako bi pokušali dodatno “izvršiti gospodarski pritisak” da se protok roba neometano nastavi.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.