22.09.2015 08:05
VODICE, 21. rujna 2015. (Hina), U Vodicama su u ponedjeljak potpisani ugovori o dodjeli nepovratnog novca, o sufinanciranju te partnerstvu za infrastrukturni projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima, vrijedan 141 milijun kuna.

Ugovore su potpisali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev, načelnik tribunjske općine Damir Pilipac te direktor šibenskoga Komunalnog poduzeća Vodovoda i odvodnje Miha Mioč. Kako je istaknuto na potpisivanju, Europska unija projekt će sufinancirati s više od 73 posto, to jest s 84,6 milijuna kuna, a ostatak će financirati država, grad Vodice i tribunjska općina. Ministar Jakovina istaknuo je to jedan od mnogih dobro pripremljenih projekata kojima je svrha poboljšati uvjete života, očuvanje okoliša te daljnji razvoj. Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev rekla je kako je riječ o najskupljem projektu na vodičkome i tribunjskom području kojim će se riješiti kanalizacijska mreža, a kućanstva će se moći spojiti na mrežu po povoljnim cijenama. Istaknula je da će Vodice i Tribunj u tome milijunskom projektu sudjelovati s oko šest milijuna kuna.

Aglomeraciju Vodice-Tribunj-Srima čine gusto naseljeno područje dijela Vodica te općina Tribunj, sa znatnim dijelom turizma i manjim udjelom industrije. Iako je trenutačno 90 posto tog područja pokriveno vodoopskrbnom mrežom, riječ je o zastarjeloj vodovodnoj mreži s velikim gubicima, ponegdje čak do 50 posto. Kad je riječ o javnoj odvodnji, stanje je znatno gore jer je samo 29 posto kućanstava priključeno na kanalizacijsku mrežu. U naseljima unutar i izvan aglomeracije nema funkcionalnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što prijeti onečišćenjem mora i pogoršanjem njegove kakvoće na plažama, rečeno je na potpisivanju. Procjenjuje se kako će prva faza projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima biti završena do kraja 2017., da će se njegovim dovršenjem poboljšati kakvoća vode i sustav vodoopskrbe dosadašnjim korisnicima te povećati priključenost na sustav javne odvodnje na 54 posto. U prvoj fazi izgradit će se kanalizacijski sustav razdjelnog tipa dug 14.465 metara na području Vodica i Tribunja, izgradit će se tri crpne stanice, dvije u Vodicama i jedna u Tribunju, rekonstruirat će se vodovod u duljini od 4308 metara, te će se omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u središnjem uređaju čiji je kapacitet za 20 tisuća stanovnika.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.