18.09.2015 08:00
ZAGREB, 17. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu zakazao je za 13. listopada novo ročište za prodaju nekretnina tvrtke RVR (Redarstvo, vatrogastvo, rasadnik) procijenjenih na čak 27,5 milijuna kuna nakon što na prvoj javnoj dražbi održanoj u srijedu nije bilo zainteresiranih kupaca. 
RVR je zaštitarska tvrtka koja je modelom radničkog dioničarstva 2007. bila izdvojena iz sustava Hrvatskih željeznica (HŽ) i deseta je na listi najvećih hrvatskih poreznih dužnika s ukupno 43,5 milijuna kuna duga. Dugogodišnjeg predsjednika uprave RVR-a Željka Mića sumnjiči se da je od 2007. do 2010. sudjelovao u izvlačenju 1,5 milijuna kuna preko fiktivnih dežurstava zaštitara na raznim lokacijama što je kasnije bilo naplaćivano HŽ-u. Uprava RVR navodno je naplaćivala dežurstva po cijeni od 50 kuna po satu plus PDV, što je mnogo više od tržišne cijene, ali nije plaćala porez tako da je već 2010. porezni dug te tvrtke s tada više od 400 zaposlenika iznosio oko 24 milijuna kuna. Te godine je uprava RVR uzela 10 milijuna kuna hipotekarnog kredita kod Hrvatske poštanske banke (HPB) za podmirenje obveza prema Poreznoj upravi, no taj se dug godinama samo povećavao.

U aranžmanu s HPB-om još veće obaveze imali su radnici RVR-a kojima je 2007. bilo ponuđen ulazak u ESOP program radničkog dioničarstva što je prihvatilo njih nešto manje od tri stotine. Radnici su navodili da su bili ucijenjeni gubitkom posla ako ne podignu kredit za kupnju udjela što su mogli ostvariti isključivo kreditom HPB-a. Kako su isticali, uprava ih je natjerala na podizanje nepovoljnih kredita od 20.000 do 200.000 kuna, ukupno oko 23 milijuna kuna što još i danas otplaćuju iako su ostali bez posla. Na inicijativu radnika nad RVR je 2012. bio otvoren stečajni postupak, no bio je obustavljen odlukom Visokog trgovačkog suda nakon protivljenja uprave te tvrtke. Kako se tada isticalo, članovi uprave Željko Mić i Ljubica Radić sami su sebe vratili na posao, ali ne i većinu radnika. Uslijedilo je neuspješan pokušaj pokretanja predstečajne nagodbe početkom 2014. godine, a nakon odbijanja plana financijskog restrukturiranja, u lipnju prošle godine pokrenut je stečajni postupak koji još traje.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.