17.09.2015 08:34
ZAGREB, 16. rujna 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je izložio tablicu prijavljenih tražbina vjerovnika Masmedije d.o.o u stečaju, nekada vodećeg izdavača poslovne literature u Hrvatskoj i bivšeg nakladnika Poslovnog dnevnika te je najavio održavanje posebnog ispitnog ročišta o prijavljenim tražbinama vjerovnika za 23. rujna. 
Masmedia je tvrtka koju je 1990. osnovao i od tada vodio Stjepan Andrašić, glavni urednik Večernjeg lista od 1984. do 1990. u čijem su mandatu oboreni rekordi u prodaji dnevnih novina u bivšoj državi. Primjerice, Večernji list s novogodišnjim kalendarom od 17. prosinca 1984. prodao se u rekordnih 708.000 primjeraka, a u prvih šest mjeseci 1990., posljednje godine Andrašićeva mandata, prema analizi tadašnje zajednice izdavača Jugoslavije, Večernji list je s 36.324.408 prodanih primjeraka bio najtiražniji list u Jugoslaviji pretekavši beogradske Večernje novosti koje su prodale 36.316.155 primjeraka.

Andrašić je podnio ostavku zbog, kako je naveo, osobnih razloga nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj i ona je bila prihvaćena krajem svibnja 1990. Te godine Andrašić je osnovao Masmediju kao nakladničku kuću za izdavanje poslovnih i stručnih knjiga i časopisa, elektroničko izdavaštvo i druge djelatnosti te zastupanje inozemnih poduzeća na hrvatskom tržištu. Krajem 90-ih Andrašić je bio i jedan od ponuditelja na natječaju za prodaju Večernjeg lista, a kasnije je austrijskoj Styriji – novom vlasniku Večernjaka, prodao svoj Poslovni dnevnik, novine koje je preuzeo od Europapress Holdinga (EPH), pod upravom tadašnjeg većinskog suvlasnika Ninoslava Pavića. Stečaj nad Masmedijom bio je otvoren krajem prošle godine, a prema posljednjim financijskim izvješćima, taj je izdavač 2014. završio s bitno smanjenim prihodima i gubitkom od 16,936 kuna iako je prethodne 2013. poslovao sa 1,77 milijuna kuna dobiti.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.