16.09.2015 09:01
RIJEKA, 15. rujna 2015. (Hina), Sva komunalna i trgovačka društva u većinskome ili isključivom vlasništvu grada Rijeke ostvarila su 2014. dobit u poslovanju, osim Trgovačkog društva Energa, koje je poslovalo s gubitkom od 8,2 milijuna kuna, podatci su s kolegija gradonačelnika Vojka Obersnela na kojemu je u utorak prihvaćeno izvješće o poslovanju gradskih poduzeća. 
Gubitak Trgovačkog društva Energa od 8,2 milijuna kuna knjižit će se na teret kapitala te će se sljedećih godina pokriti iz ostvarene dobiti. Iz Energa su priopćili da je gubitak posljedica neodgovarajuće cijene isporuke toplinske energije te da to trgovačko društvo ima i pad prodaje plina za 18 posto zbog iznimno tople zime, a smanjila se i proizvodnja toplinske energije. Prijašnji dug pokriven je zaduživanjem, a uz 500 novih priključaka i oko dva milijuna kuna ulaganja u širenje distribucijske mreže ostvaren je projekt izgradnje punionice stlačenoga prirodnog plina.

Ukupna vrijednost imovine svih komunalnih i trgovačkih društava je 2,7 milijarda kuna i gotovo sva su iskazala povećanje vrijednosti imovine. Ostvareno je 600 milijuna kuna ukupnih prihoda i 150 milijuna kuna ulaganja s 1766 zaposlenih kojima je bruto plaća lani u prosjeku bila 7343 kune. Sva komunalna društva uredno su ispunjavala svoje kreditne obaveze, a svima je revizija dala pozitivnu ocjenu.

Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da u Gradskoj upravi s obzirom na utjecaj koji gradska komunalna i trgovačka društva imaju na komunalni standard građana mogu biti zadovoljni rezultatima poslovanja 2014. i da je iznimka Energo, ali tu se, bez drugačijih zakonskih rješenja koja se odnose na distribuciju toplinske energije, ne mogu očekivati poboljšanja. Obersnel je još rekao da su, unatoč otežanim uvjetima poslovanja, cijene komunalnih usluga u Rijeci, osim Energa, na razini prosjeka u Hrvatskoj, a u nekim dijelovima i niže.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.