16.09.2015 08:57
RIJEKA , 15. rujna 2015. (Hina), Na račun Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) u Matuljima uplaćen je 1,7 milijun kuna, od čega će radnicima biti isplaćena jedna plaća, štrajk je stavljen u mirovanje, a očekuje se isplata još četiriju plaća i rješavanje pitanja privatizacije poduzeća, izjavio je u utorak povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u tom poduzeću Željko Bilić. 
Bilić je pojasnio kako je novac kao prvi dio pozajmice uplatila Uljanik grupa, koja je poslovni partner i naručitelj opreme od TIBO-a, a očekuje se da će plaće na računima radnika biti uplaćene najkasnije sutra, 16. rujna. Ocijenio je da se obećanja koja je sindikat dobio ipak ostvaruju, kao i da je najavljeno da će uskoro na račun poduzeća prispjeti još 3,3 milijuna kuna, za isplatu još četiri neisplaćene plaće, odnosno svih dugovanja prema radnicima. Bilić smatra da se posljednjih desetak dana problem TIBO-a, koji je u 100-postotnom vlasništvu države, počeo ubrzano rješavati. Na skupštini je provedena dokapitalizacija poduzeća zemljištem na kojem se nalazi, vrijednom oko 29 milijuna kuna, a nakon dva mjeseca deblokiran je račun poduzaća te su plaćeni porezi i doprinosi, rekao je. Bilić je još naveo da je štrajk sada u mirovanju, da razloga za sindikalne akcije više nema te da se nada da će se važno pitanje privatizacije TIBO-a rješiti do kraja godine.

Početkom rujna iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) priopćeno je da je na sastanku predstavnika Ministarstva gospodarstva, Uljanika, Centra za restrukturiranje i prodaju te DUUDI-ja utvrđeno da treba dovršiti proceduru dokapitalizacije TIBO-a, kako je Uljanik zainteresiran za nastavak proizvodnje u TIBO-u te da je nužno da proizvodnja počne. Tada je najavljen i skori početak isplate zaostalih plaća.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.