15.09.2015 09:49
LJUBLJANA, 14. rujna 2015. Hina, Okružni sud u Ljubljani otvorio je u ponedjeljak postupak osobnog stečaja nad Ivanom Zidarom, dugogodišnjim direktorom, a onda i vlasnikom najvećeg građevinskog poduzeća SCT, ali se za politički nekad vrlo utjecajnog menadžera još uvijek vjeruje da je jedan od bogatijih ljudi u zemlji i da je veći dio imovine prebacio u inozemstvo.
Vjerovnici sada imaju tri mjeseca za prijavu svojih potraživanja. Sud može odrediti otpis u slučaju da se osoba u stečaju drži od suda određene kontrole osobnih financija, kako bi ponovo mogla samostalno djelovati. Danas 77-godišnjak, Zidar je još prije 40-ak godina postao direktorom najveće slovenske građevinske tvrtke s 11.000 zaposlenih i s velim poslovima u inozemstvu, u Iraku i Libiji. Tvrtka je pod njegovim vodstvom od 1994. gradila i većinu slovenskih autocesta. Zbog pada građevinske djelatnosti u vrijeme krize SCT nad kojim je Zidar u međuvremenu izveo menadžersko vlasničko preuzimanje završio je 2011. u stečaju, kada je otpušteno zadnjih 800 radnika dok više stotina kooperanata nisu mogli naplatiti potraživanja.

Stečajni upravitelj tereti sada nekoć politički vrlo utjecajnog menadžera za 8,5 milijuna eura štete koje je izazvao vlasničkom pretvorbom tvrtke, a sada je nad njim određen i postupak osobnog stečaja iako se računa da je veći dio imovine prebacio u inozemstvo, pišu slovenski mediji. Protiv Zidara otvoreno je pet kaznenih postupaka koji su trenutno zaustavljeni jer se ne odaziva na ročišta, pravdajući se lošim zdravstvenim stanjem, a zbog istog razloga odgađa odlazak na izdržavanje zatvorske kazne od 15 mjeseci na koliko je pravomoćno osuđen 2012., zbog dokazane korupcije pri dobivanju građevinskih poslova na javnim natječajima.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.