14.09.2015 07:35
LUXEMBOURG, 12. rujna 2015.(Hina/APA) Postupanje Hrvatske i Poljske pri prisilnoj zamjeni kredita u švicarskim francima u kredite u eurima je "skoro protueuropsko", rekao je u subotu austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling i upozorio da je Europska središnja banka (ECB) formirala radnu skupinu koja ispituje pristup.
"To neće ići tako lako. Europska središnja banka također je formirala svoju vlastitu radnu skupinu koja ispituje postupak", rekao je Schelling nakon zasjedanja Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) i euroskupine. Schelling je rekao kako pristup Hrvatske ima posljedica na banke a time i na stabilnost. Prema njegovima riječima time se bavio i Ecofin jer su time pogođene i druge zemlje te da će se time pozabaviti i Europska komisija. "Mislim da će Europska središnja banka kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, njemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo potporu", rekao je Schelling.

Kazao je da o problemu konverzije koji je hrvatska vlada odlučila provesti nije mogao razgovarati s hrvatskim ministrom financija Borisom Lalovcem jer nije nazočio sastanku. Schelling je rekao kako banke ionako stalno dobivaju nove namete i da zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim te da nije dobro da hrvatski zakon utječe na stabilnost. Schelling je rekao kako je razgovarao s poljskim ministrom financija i da je tamo stanje nešto drugačije nego u Hrvatskoj. "U Poljskoj su isto tako zacrtali zakon, ali su prije toga razgovarali s bankama. U Hrvatskoj banke uopće nisu bile uključene".

Schelling je rekao kako je "dosta nacionalizama" i s govorenjem da ih nije "briga za europski ugovor". "To tako ne ide", rekao je Schelling dodajući kako je svoje banke osobno podupro, a ne samo pisanjem pisama. Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.