11.09.2015 08:25
LJUBLJANA, 10. rujna 2015. Hina, Slovensko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv bivših vodećih ljudi najveće slovenske banke jer su neopravdano odobrili visoke i povoljne kredite nekadašnjoj predstojnici kabineta predsjednika vlade i njezinom partneru.

Cijela ta afera traje od jeseni 2010., kad je otkriveno da je Nova Ljubljanska banka (NLB) odobrila dva kredita ukupnog iznosa 350.000 eura Simoni Dimic, predstojnici kabineta tadašnjeg premijera Boruta Pahora i njezinom partneru Romanu Horvatu, čija je agencija u isto vrijeme imala s vladom ugovor o nabavi zrakoplovnih karata za potrebe dužnosnika. Nakon višegodišnje istrage, podignute su optužnice protiv tadašnjeg direktora Nove Ljubljanske banke (NLB) Draška Veselinoviča i njegovih bivših suradnika Mateja Narata i Mirana Vičiča.

Terete se za zloporabu položaja jer su paru, koji je bio povezan s vladom i u sukobu interesa, odobrili visok kredit s rokom otplate od 30 godina po iznimno povoljnoj kamatnoj stopi, koja nije bila dostupna običnim građanima, komitentima banke, objavila je televizijska postaja POP TV. Dimic i Horvat su kredit za gradnju kuće u elitnom naselju Murgle dobili u vrijeme kad je najveća banka u državnom vlasništvu bila u financijskim teškoćama i primala državnu pomoć. Nakon izbijanja skandala Dimic je bila prisiljena dati ostavku, ali je zatražila veliku otpremninu kao dugogodišnja bliska suradnica tadašnjeg predsjednika vlade, kojem je bila asistentica još dok je on bio član Europskog parlamenta. Danas je zaposlena u vodećoj slovenskoj odvjetničkoj firmi Čeferin. Slovensku javnost je svojedobno dodatno šokiralo otkriće da su njezinu kuću, plaćenu kreditom NLB-a, dobrim dijelom "ilegalno" gradili zaposlenici u međuvremenu propalog građevinskog poduzeća Vegrad, čija je direktorica i dalje u zatvoru, a pri čemu su u kuću navodno ugrađivani materijali s gradilišta jedne velike poslovne zgrade u Ljubljani.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.