07.09.2015 08:05
PODCRKAVLJE, 4. rujna 2015. (Hina), Poduzetnik Zlatan Stjepanović prosvjedovao je u petak ispred osnovne škole u Podcrkavlju u Brodsko-posavskoj županiji, tvrdeći kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta završetak izgradnje škole povjerilo tvrtci čiji su vlasnici državi ostali dužni više od 30 milijuna kuna. 
Stjepanović tvrdi da mu glavni izvođač radova na izgradnji škole, Feniks d.o.o, još od 2012. duguje 151.000 kuna. Škola u međuvremenu nije završena, iako je Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta isplatilo ugovoreni iznos, a Feniks d.o.o. je otišao u stečaj. "Početkom godine ostao sam iznenađen kad sam vidio da su članovi uprave Feniksa osnovali novu tvrtku i opet od ministarstva dobili posao za završetak radova na školi u Podcrkavlju", rekao je Stjepanović. Tvrdi kako je o svemu obavijestio ministarstvo, iz kojega su mu, kaže, odgovorili kako su oni sve platili Feniksu te da novac traži od te tvrtke. "Ja nisam humanitarna organizacija. Na ovom gradilištu odrađen je posao, ugrađen materijal, plaćen PDV, radnicima isplaćene plaće. Zbog ovakvih tvrtki stvara se nered na tržištu, stradaju tvrtke i obrtnici koji žele uredno raditi, a u konačnici se stvara nelikvidnost kao veliki problem cijelog hrvatskog gospodarstva", rekao je Stjepanović, na konferenciji za novinare.

Potporu mu je dao i obrtnik Zlatko Štefančić, kojemu je obrt zatvoren zbog nenaplaćenih radova na drugim gradilištima koje je vodio Feniks d.o.o. "Feniks je u velikim dugovanjima i vjerojatno se nikad nećemo moći naplatiti. U stečajnu masu Feniksa prijavljeno je oko 90 milijuna kuna potraživanja. Ja sam prijavio potraživanja od 470.000 kuna. Više od 30 milijuna duguju državi, isto toliko drugim tvrtkama, radnicima", ustvrdio je je Štefančić, pozivajući nadležna državna tijela da "konačno poduzmu potrebne mjere kako bi se zaštitili poduzetnici koji žele pošteno raditi".

HNBZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina),  Hrvatska narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak.

LUXEMBOURG, 1. lipnja 2023. (Hina), Nezaposlenost u eurozoni blago je smanjena u travnju, nakon tromjesečne stagnacije, a u Hrvatskoj zadržala se na razini iz prethodnog mjeseca, pokazale su u četvrtak najnovije procjene Eurostata.

ZAGREB, 1. lipanj 2023. (Hina), Jadranski naftovod (JANAF) u četvrtak je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, poslovnim partnerima na skupu "Što donosi sutra: novim partnerstvima u nove izazove", predstavio svoje poslovanje u buduće projekte, izvijestili su iz te hrvatske energetske kompanije.

WIESBADEN/ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Inflacija u Njemačkoj osjetno je usporila u svibnju, pokazale su u srijedu preliminarne procjene Destatisa, odražavajući znatno blaži rast cijena energije.

ZAGREB, 1. lipnja 2023. (Hina) - Grupa Podravka dovršila je prvu veliku investiciju u sklopu restrukturiranja poslovanja Žita, a riječ je novoj liniji za proizvodnju kruha u Pekari Vič u Sloveniji, ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura, izvijestili su u četvrtak iz Podravke.