07.09.2015 08:02
KIJEV, 6. rujna 2015.(Hina/Reuters)Direktorica MMF-a Christine Lagarde pohvalila je u nedjelju gospodarski napredak Ukrajine i pozvala njezine vjerovnike da prihvate dogovor o restrukturiranju 18 milijarda dolara ukrajinskog duga. 
Lagarde je u Kijevu kazala da je Ukrajina "iznenadila svijet" svojim postignućima i da su vladine politike dovele do "gospodarstva koje pokazuje znakove zaokreta." Posebice je pohvalila fiskalnu politiku i napore za jačanje bankovnog sektora. Lagarde je isto tako istaknula da Ukrajina mora iskorijeniti korupciju ako želi povratiti povjerenje naroda. Glede dogovora o restrukturiranju ukrajinskog duga postignutog sa skupinom najvećih vjerovnika 27. kolovoza, Lagarde je pozvala sve ukrajinske vjerovnike da ga podupru.

Dogovor uključuje otpis 20 posto glavnice, blago povećanje kuponske kamate na većinu obveznica i četverogodišnje produljenje roka dospijeća obveznica. Ukrajina će time osloboditi 15 milijarda dolara koje će moći iskoristiti za pomoć siromašnim građanima i borbu protiv proruskih separatista na istoku zemlje. Rusija međutim i dalje traži otplatu tri milijarde dolara eurobveznice koja dospijeva na naplatu u prosincu. Euroobveznicu je izdala vlada bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča 2014., samo dva mjeseca prije nego je pobjegao iz Ukrajine pred masovnim prosvjedima.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.