03.09.2015 08:04
ZAGREB, 2. rujna 2015. (Hina), Sedamdesetak bivših radnika Tvornice željezničkih vagona Gredelj prosvjedovalo je u srijedu pred DORH-om i Uskokom, a njihovo izaslanstvo razgovaralo je s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom i ravnateljicom Uskoka Tamarom Laptoš o prijavama radi sumnje u nezakonitosti u poslovanju te tvrtke kojima je, kako tvrde, otjerana u stečaj. 
Obećali su nam da će nas u roku dva tjedna izvijestiti što su napravili u vezi naših prijava. Razgovor je bio korektan, ne nadamo se ničemu, a ne budemo li zadovoljni razvojem situacije morat ćemo se opet naći i vidjeti gdje, kod koga i zašto, rekao je okupljenim radnicima predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. Podsjetio je da je Gredelj bio u stopostotnom vlasništvu Hrvatskih željeznica, kao tvrtka osnovana radi izgradnje vagona, lokomotiva i tramvaja. No, to se danas više ne radi u Gredelju, koji ima više od 100 godina iskustva, brandu poznat diljem Europe, nego se lokomotive iznajmljuju u Srbiji, rekao je Jakuš. Odgovornim za to drži Vladu i ministra pomorstva, prometa i veza Sinišu Hajdaša Dončiča koji je izjavio da je osobno donio odluku da Gredelj ide u stečaj. 

U pitanju je milijarda i pol kuna, tisuću radnika završilo je na burzi, petstotinjak ih radi za vrlo male plaće, bivši radnici nisu dobili otpremnine, a tvrtka je političkom odlukom otjerana u stečaj. Prijave su predane prije godinu dana no do danas nije učinjeno ništa. Neka ih odbace ako su neutemeljene, kazao je. Upitan za  otpremnine bivšim radnicima Gredelja, Jakuš je rekao da su dobili oko 0,7 posto od prodaje odmarališta na Rabu za koje je dobiveno nešto više od 2 milijuna kuna. Prodano je i odmaralište u Diklu kod Zadra za nešto više od 10 milijuna kuna. Nažalost, kada se uzme u obzir ono što je dobiveno od stečajnog upravitelja i Državne agencije za namirenje u slučaju stečaja, sve je to manje od 10 posto, kaže Jakuš. Radnici očekuju svoje otpremnine, a moći će ih dobiti jedino ako se uspije "otpetljati" kriminal i osloboditi od hipoteke zemljište u vlasništvu Gredelja, te potom prodati. Po zakonu su radnici u prvom isplatnom redu, rekao je Jakuš.

Predsjednik Sindikata radnika Gredelja Željko Starčević ustvrdio je da se radi o ukupnom iznosu od 220 milijuna kuna. Uvjeren je, iako su ih uvjeravali da pravosudna tijela rade neovisno, da će na kraju o svemu odlučiti politika. On za propast Gredelja osim Hajdaša Dončića optužuje i bivše ministre Slavka Linića i Radimira Čačića, te najavljuje nastavak borbe za prava bivših radnika.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.