02.09.2015 08:00
BEOGRAD, 1. rujna 2015. (Hina), Rast broja izbjeglica i mogućnost da će Srbija morati mnoge od njih trajno zbrinuti uvećava njezine ekonomske i političke rizike, upozorila je jedna od vodećih bonitetskih kuća u svijetu Dun & Bradstreet (D&B).
Prema priopćenju bonitetske kuće Rejting, koja zastupa D&B u Srbiji i Crnoj Gori, Srbija je, unatoč takvoj ocjeni, zadržala rejting DB5 kojim se označavaju zemlje s visokim rizikom poslovanja, objavio je regionalni portal biznisplus. U izvješću te bonitetske kućenavodi se, među ostalim, da je situacija s izbjeglicama dosad bila pod kontrolom, jer ih je većina bila u tranzitu i brzo je prelazila iz Srbije u Mađarsku. Kako tvrdi D&B, oko 40.000 izbjeglih zatražilo je azil u Srbiji ove godine, većinom da bi se odmorili prije nego što nastave svoj put, pa je glavni trošak za Srbiju bio za privremeni smještaj migranata, ali sad prijeti ozbiljno povećanje troškova zbog promjene situacije u Makedoniji, koja je odustala od obuzdavanja migranata i izdaje im trodnevnu vizu da mogu bez zapreka stići do granice sa Srbijom, dok Mađarska žičanom ogradom i drvenim zidom na svojoj granici zaustavlja migrante u Srbiji. “Zbog toga brzo raste opasnost da će Beograd morati primiti veliki broj izbjeglica i to na polutrajnoj ili čak i trajnoj osnovi. Takva situacija povećava ekonomski i politički rizik u Srbiji”, ocjena je D&B-a.

Javni dug Srbije krajem lipnja iznosio je 24 milijarde eura, odnosno 71,8 posto BDP-a, što je opasno visok udio za gospodarstvo u razvoju i može odvratiti ulagače od investiranja u Srbiju koja, unatoč financijske krize, zasad financira smještaj i pomoć sve većem broju izbjeglica. “Priljev izbjeglica može izazvati radikalizaciju političkog ozračja u zemlji, nenaviknutoj na migrante, koja se bori za stvaranje novih radnih mjesta za vlastito stanovništvo. Sve dok vlada ne pronađe način da zaustavi taj priljev, raste podrška radikalnim strankama koje ne djele vladinu predanost reformama”, upozorava bonitetska kuća kod koje od zemalja u regiji i dalje najveći rejting imaju Slovenija i Hrvatska (DB3), a slijede Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Albanija i Makedonija. Srbija i Grčka pripadaju grupi zemalja s visokim rizikom, dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina, navodi portal biznisplus. Rejting koji D&B dodjeljuje nekoj zemlji, ukazuje na rizik poslovnog okruženja i daje informaciju o efikasnosti plaćanja prema inozemstvu te o isplativosti potencijalnih ulaganja.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.