31.08.2015 08:44
WASHINGTON, 31. kolovoza (Hina/Reuters), SAD razmišlja o uvođenju sankcija protiv kineskih tvrtki i pojedinaca u Kini za koje vjeruje da su profitirali od kineskog špijuniranja tajnih američkih podataka, objavio je Washington Post.  
Novine, pozivajući se na nekoliko neimenovanih američkih dužnosnika, navode da će se konačna odluka o tom pitanju donijeti uskoro, možda već za dva tjedna. Američke sumnje da iza raširenog hakiranja podataka stoje Kinezi kamen su spoticanja u odnosima dvije najveće svjetske ekonomije u trenutku dok se predsjednik Xi Jinping priprema na prvi posjet SAD-u sljedećeg mjeseca.

Obamina administracija smatra da je Kina glavnoosumnjičena za masovno hakiranje agencije američke vlade što je kompromitiralo osobne podatke najmanje 4,2 milijuna sadašnjih i bivših državnih službenika. Kina je zanijekala da je bila umiješana u hakiranje. Američki dužnosnici i računalni stručnjaci vjeruju da kineski hakeri uz pomoć razvijene tehnologije stvaraju ogromne datoteke koje se mogu koristiti u tradicionalnom špijuniranju poput vrbovanja špijuna ili osiguravanja pristupa tajnim podacima na drugim mrežama. State Department nije želio komentirati pisanje lista.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.