27.08.2015 07:25
ZAGREB, 26. kolovoza 2015. (Hina), Trgovački sud u Zagrebu u srijedu je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad trgovačkim društvom TOZ Penkala i za 11. studenog zakazao prvo ročište na kojem će se ispitati prijavljene tražbine vjerovnika.
Prema sudskom rješenju, za stečajnog upravitelja imenovan je Duško Koruga, a pozivaju se svi vjerovnici da u roku 30 dana od isteka osam dana od objave oglasa u Narodnim novinama stečajnom upravitelju prijave svoje tražbine.Rješenje o otvaranju stečajnog postupka uslijedilo je nakon što je uprava TOZ Penkale u svibnju podnijela prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Prema potvrdi Fine iz srpnja, utvrđeno je kako je račun tvrtke u neprekidnoj blokadi 140 dana, a iznos blokade je 731.549 kuna.Prema prošlomjesečnom izvješću dosadašnjeg privremenog stečajnog upravitelja, stečajni razlog je nesposobnost za plaćanje, a imovina dužnika je dostatna za namirenje troškova prethodnog i stečajnog postupka.

Na ročištu radi utvrđenja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka prokurist dužnika nije se protivio otvaranju stečajnog postupka i priznao je postojanje razloga nesposobnosti za plaćanje. Prokurist nije imao primjedbi na izviješće privremenog stečjanog upravitelja. U trenutku pokretanja stečaja u TOZ-u je radilo pedesetak radnika, a proizvodnja je prestala sredinom prošlog mjeseca.

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.  Zagreb je zahvaljujući radu Slavoljuba Penkale, po kojem je tvornica TOZ od 2001. dopunila svoje ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. godine počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku na svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.