27.08.2015 07:22
MATULJI, 26. kolovoza 2015. (Hina), Član Uprave Tvornice brodske i industrijske opreme 3. Maj (TIBO) u Matuljima, Matko Pekić, u srijedu je priopćio kako nije istinita izjava predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske - Industrijskog sindikata Vedrana Dragičevića da je TIBO odlukom Vlade od prije mjesec dana dokapitaliziran unošenjem u vlasništvo zemljišta vrijednog 29 milijuna kuna.
Dragičević je jučer na konferenciji za novinare kazao kako je država dokapitalizirala TIBO vraćanjem vlasništva na zemljištu kojeg tvornica koristi, vrijednom oko 29 milijuna kuna, da je o dokapitalizaciji prije oko mjesec dana odlučila Vlada te kako prebacivanje dionica i ostalog još nije gotovo, ali da bi uskoro trebalo biti. „Da je navedena tvrdnja točna zasigurno bih kao zakonski zastupnik društva bio obavješten o izvršenoj dokapitalizaciji. Prema informacijama kojima Uprava raspolaže, sve formalne pretpostavke za dokapitalizaciju su provedene, ali je došlo do zastoja u provođenju iste od strane nadležnih državnih institucija s obzirom na stanje u društvu, učestale štrajkove radnika i sindikalne aktivnosti, ali i skoro stupanje na snagu novog stečajnog zakona“, stoji u današnjem priopćenju člana Uprave TIBO-a Matka Pekića.

Pekić je naglasio kako nije istinita ni izjava da je društvo pred ugovaranjem značajnog posla za Uljanik grupu. Potvrdio je da je TIBO ispostavio svoje ponude za nove poslove za Uljanik grupu, vrijedne oko milijun eura, dodavši da je „kao posljedica štrajkova i sindikalnih aktivnosti u proteklih nekoliko mjeseci narušeno povjerenje poslovnih partnera u sposobnost TIBO-a da realizira isporuke naručne opreme u ugovorenim rokovima.“ „Slijedom navedenog, Uljanik grupa kao najveći kupac proizvoda TIBO-a, u ovome trenutku razmatra status TIBO-a kao dobavljača. Ukoliko Uljanik grupa zaključi da TIBO više nije pouzdan dobavljač, prijeti mu gubitak svih poslova ugovorenih za Uljanik grupu i nemogućnost ugovaranja novih poslova“, naveo je Pekić.

Dodaje da se „ više od 90 posto vrijednosti ugovorenih poslova odnosi na Uljanik grupu kao naručitelja“ te da bi „otkazivanje ugovorenih psolova od strane Uljanik grupe podrazumijevalo nemogućnost daljnje opstojnosti TIBO-a.“ Pekić je također naveo kako su problemi s likvidnošću TIBO-a, zbog kojih nisu isplaćene plaće, a poslovni račun je u blokadi, prvenstveno uzrokovani otežanom naplatom višemilijunskih tražbina. Istaknuo je da se najveći iznos od oko dva milijuna kuna odnosi na tražbine dospjele prije više od 18 mjeseci, koje TIBO ima prema Brodograđevnoj industriji Split d.d. i Brodosplitu – brodogradilištu specijalnih objekata d.o.o.. „U cilju postizanja dogovora s upravom tih tvrtaka, organiziran je sastanak u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom s Tomislavom Debeljakom.

Nažalost, sastanak nije bio uspješan jer je gospodin Debeljak uvjetovao plaćanje dospjelog duga s neizvedivim financijskim ustupcima koje bi zauzvrat Republika Hrvatska trebala izvršiti prema Brodograđevnoj industriji Split d.d., „stoji u priopćenju člana Uprave TIBO-a Matka Pekića. Predsjednik Sindikata metalaca Vedaran Dragičević jučer je izjavio da je država dokapitalizirala TIBO vraćanjem vlasništva na zemljištu kojeg tvornica koristi, te je objavio da su radnici TIBO-a ponovno u štrajku, budući da im nisu isplaćene četiri plaće. Najavio je da će sindikat, ako se ne počne rješavati isplata plaća i budućnost poduzeća, sljedećeg tjedna organizirati nove akcije, vjerojatno u Zagrebu.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.