26.08.2015 07:54
MATULJI, 25. kolovoza 2015.(Hina), Država je dokapitalizirala Tvornicu industrijske i brodske opreme 3. Maj (TIBO) vraćanjem vlasništva na zemljište vrijedno 29 milijuna kuna, a oko 80 radnika tog poduzeća, kojima nisu isplaćene već četiri plaće, od danas su ponovno u štrajku, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević. 
Najavio je da će sindikat, ako se ne počne rješavati isplata plaća i budućnost poduzeća, sljedećeg tjedna organizirati nove prosvjedne akcije, vjerojatno u Zagrebu. Dragičević je izvjestio da je o dokapitalizaciji prije mjesec dana odlučila Vlada, vrijednost TIBO-a sada je 29 milijuna kuna, a prebacivanje dionica i ostalog još nije gotovo, ali bi uskoro trebalo biti . TIBO, koji je u stopostotnom državnom vlasništvu, dokapitaliziran je vraćanjem oko 43.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se nalazi, a koje mu je bilo oduzeto izvlaštenjem zbog dugova 3. maja. Dragičević je naglasio da TIBO sada može podizati zajmove i rješavati svoje probleme, te da slijedi privatizacija. Uvjet je radnika da novi vlasnik isplati sve plaće kako bi poduzeće profunkcioniralo i ušlo u tržišnu utakmicu, jer Dragičević ima informacije da je u pripremi veliki posao za Uljanik.

Sindikat smatra kako bi bilo najbolje da TIBO preuzme Uljanik, pa stoga od Vlade traže da ubrza pregovore s potencijalnim kupcima, a ako to ne može, da se pozajmicama riješi isplata plaća. Dragičević smatra da TIBO ne bi trebao ići u stečaj jer "bio bi kriminal ako bi se nakon dokapitalizacije TIBO bacio u stečaj i nekome besplatno dalo tvornicu". Očekujem da Vlada ubrza sve procese, a ako vidimo da rješavanje tih pitanja ide u pravom smjeru onda najavljenih aktivnosti neće biti, rekao je. Glavni povjerenik Sindikata metalaca u TIBO-u Željko Bilić rekao je da su potraživanja TIBO-a od drugih tvrtki oko 3,5 milijuna kuna, a TIBO je najviše dužan Poreznoj upravi, oko milijun i nekoliko stotina tisuća kuna. Račun poduzeća blokiran je 41 dan, a za isplatu četiriju plaća za 80-ak radnika potrebno je oko 2,8 milijuna kuna.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.