25.08.2015 07:01
SARAJEVO, 24. kolovoza 2015.Hina, Središnja banka Bosne i Hercegovine neće mijenjati način svog funkcioniranja bez obzira na ograničenja koja nameće postojeći sustav valutnog odbora, najavio je novi guverner te banke Senad Softić koji je na tu dužnost izabran prošlog tjedna sa šestogodišnjim mandatom. 
"S obzirom na monetarnu i cjenovnu stabilnost koju pruža model valutnog odbora mislim da ga treba zadržati dok se ekonomija ne stabilizira do razine spremnosti za liberalniji tip monetarne politike", kazao je Softić u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje". Središnja banka BiH od njezina osnutka 1997. godine ima primarnu ulogu očuvanja stabilnosti domaće valute kovertibilne marke uz politiku održanja njezina fiksnog tečaja uz "sidro" kojega je najprije predstavljala njemačka marka a potom i euro. To u praksi znači da Središnja banka BiH ne može tiskati novac bez pokrića u eurima niti može biti "banka posljednjeg utočišta" odnosno kreditor u krajnjoj nuždi kao i da ne može investirati u domaće vrijednosne papire. Ta pozicija je ipak čini otpornom na bilo koju vrstu političkih utjecaja poput onih za tiskanjem novca.

Softić ocjenjuje kako bez obzira na sve rasprave koje se vode o učinkovitosti i primjerenosti tog modela njega valja zadržati sve dok je ekonomsko stanje u zemlji takvo kakvo je sada i dok je na snazi njen sadašnji politički ustroj. Iznoseći ocjenu trenutnog ekonomskog stanja u BiH Softić je kazao kako se nastavlja trend s početka godine kada je zabilježen rast industrijske proizvodnje te povećanje izvoza od 4,4 posto kao i smanjenje trgovinskog deficita. Pri tom je značajnim ocijenio to što zemlje eurozone a posebice Slovenija te Hrvatska kao glavni ekonomski partneri BiH ostvaruju bolje učinke nego ranijih godina. "U ovakvim uvjetima se može očekivati rast bruto domaćeg proizvoda (GDP) od 3,5 posto pod uvjetom da ne bude negativnih šokova u drugoj polovici godine", kazao je Softić.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.