25.08.2015 07:48
SISAK, 24. kolovoza 2015.(Hina), Predstavnici Domoljubne koalicije, koju čine stranke oporbe u sisačkom Gradskom vijeću (HDZ - HSLS - HSS - HSP AS - BUZ), na konferenciji za novinare su upozorili na štetan ugovor koji Grad Sisak sklapa s HBOR-om. 
Riječ je o kreditu od 50 milijuna kuna, koji će se koristiti za ostvarenje više infrastrukturnih i drugih projekata. "Na provjeru odluke Gradskog vijeća o zaključenju ugovora, vjerojatno ćemo pozvati DORH, jer je učinjeno više nepravilnosti", rekao je dužnosnik gradskog HDZ-a Darko Weiss te napomenuo kako je HBOR ugovor potpisao 27. srpnja, da ga Grad nije mogao potpisati u predviđenom roku od 15 dana. Osim toga, naglasio je, nije nam jasno zašto ugovor potpisuje dogradonačelnik, a ne gradonačelnica. Kad već HBOR nema povjerenja u vlastitu valutu, upitno je zašto je za ugovor mjerodavan tečaj na dan 17. lipnja.

Prema uvjetima ugovora, kojim će se Grad zadužiti 72 milijuna kuna do 2032. godine, 17 godina neće imati mogućnosti novog zaduživanja. Smatramo da su ugovorom HBOR-u ustupljene neograničene ovlasti, što bi se negativno moglo odraziti na funkcioniranje Grada", rekao Weiss. Predsjednik gradskog HSLS-a Miljenko Žamarija ustvrdio je kako je Gradsko vijeće iskorišteno kao kulisa za pravno upitne odluke. Rekao je kako je podizanje kredita s promjenjivom kamatom i isključivim ovlastima HBOR-a u funkciji izborne kampanje. Ugovor o kreditu prošloga je tjedna prihvatilo 16 od ukupno 25 članova Gradskog vijeća, nakon što su članovi oporbe napustili sjednicu.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.