24.08.2015 07:08
Zagreb, 21. kolovoza 2015.(Hina) ZAGREB, 21. kolovoza 2015. (Hina) - Nakladnik Jutarnjeg lista EPH Media u prvih je šest mjeseci ove godine poslovao sa 6,77 milijuna kuna gubitka i u tom razdoblju povećao dugoročne obveze prema povezanim poduzećima na 16,98 milijuna kuna, stoji u polugodišnjem izvješću o ispunjenju plana predstečajne nagodbe EPH Medije, objavljenom na stranicama Fine.  
Prema izvješću, materijalni troškovi EPH Medije u odnosu na prošlu godinu smanjeni su sa 73 na 59,9 milijuna kuna, ali istovremeno su smanjeni i prihodi od prodaje sa 77,3 na 69,6 milijuna kuna. Navodi se i smanjenje prošlogodišnjih  kratkoročnih obaveza za zajmove i kredite od 17,89 milijuna kuna, ali i istovremeno povećanje dugoročnih obaveza prema bankama za 16,3 milijuna kuna i prema dobavljačima za 7,2 milijuna kuna.  Polugodišnje izvješće o ispunjenju plana predstečajne nagodbe EPH Medije objavljeno je nakon ovomjesečne odluke Trgovačkog suda u Zagrebu o zakazivanju ročišta za ponavljanje postupka predstečajne nagodbe te tvrtke za 13. listopada.  

Tada bi se trebala donijeti odluka o ponavljanju pravomoćno dovršenog postupka predstečajne nagodbe te novinsko-izdavačke kompanije u većinskom vlasništvu zagrebačkog odvjetnika Marijana Hanžekovića. Rješenje o vraćanju predstečajne nagodbe EPH Medije na ponovni postupak uslijedilo je nakon što je Visoki trgovački sud prihvatio žalbu vjerovnika Hrvoja Šimića da je bilo bitnih povreda parničnog postupka i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, te da ni jednom vjerovniku tražbine zapravo nisu ni bile utvrđene. Prije zadnje odluke Visokog trgovačkog suda, Ministarstvo financija u siječnju je poništilo rješenje Fine o utvrđenju tražbina EPH Medije te je bilo zatraženo ponavljanje postupka predstečajne nagodbe. 

Na temelju rješenja Fine iz rujna 2013.  ukupne tražbine vjerovnika EPH Medije bile su utvrđene na 448 milijuna kuna, a nakon prihvaćanja utvrđenja tražbina proveden je proces predstečajne nagodbe cijelog EPH, nakon čega je Marijan Hanžeković preuzeo većinski dio kompanije. Osim za EPH Mediju, i predstečajna nagodba cijelog Europapress Holdinga (EPH) vraćena je na ponovni postupak. Upravni sud u Zagrebu još je u ožujku donio presudu u korist više vjerovnika koje zastupa Hrvoje Šimić i poništio rješenje Ministarstva financija kojim se odbacuju njihove žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika EPH u iznosu od 1,7 milijardi kuna iz rujna 2013.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.