21.08.2015 07:30
ZAGREB, 20. kolovoza 2015. (Hina), Hrvatska je među zemljama s najnižim rizikom za pranje novca i financiranje terorizma, proizlazi iz redovnog godišnjeg izvješća neovisne i neprofitne organizacije Basel Institute on Governance.
Baselski institut svake godine objavljuje rang listu zemalja po indeksu rizika za pranje novca i financiranje terorizma (AML indeks). Ove godine lista obuhvaća 152 zemlje, a Hrvatska se nalazi na niskorizičnom 140. mjestu s ocjenom 4,13 (0 najniže, 10 najviše) što je napredak u odnosu na lanjskih 4,15. Lista se sastavlja na osnovu 14 pokazatelja, među kojima su regulativa, razina korupcije, financijski standardi i vladavina prava.

Zemlje u kojima je najmanja vjerojatnost i opasnost da se koriste kao centri za pranje novca i financiranje međunarodnog terorizma su Finska (2,53), Estonija (3,14) i Slovenija (3,41). Sjedinjene su Države, primjerice, dobile ocjenu 5,18, a Njemačka 5,48. Od svih europskih zemalja najlošiju je ocjenu dobila Ukrajina 6,56 pa Rusija 6,26. Kad su u pitanju Hrvatskoj susjedne zemlje, Mađarska ima ocjenu 4,06, Crna Gora 4,80, Srbija 5,18, Italija 5,23, a Bosna i Hercegovina 5,64.

Na vrhu ljestvice u mahom afričke i azijske zemlje, a negativno prednjače Tadžikistan (8,26), Afganistan (8,48) i Iran (8,58). U Baselskom institutu napominju da ovaj indeks ne mjeri stvarno pranje novca, nego razinu rizika ili ranjivosti pojedine zemlje za pranje novca ili za financiranje terorista.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.