19.08.2015 07:20
MADRID, 18. kolovoza 2015. (Hina), Španjolski parlament odobrio je u utorak sudjelovanje u novom, trećem europskom paketu pomoći kojim će Španjolska dati Grčkoj deset od ukupno 86 milijardi eura.
Vlada desnog centra nije morala tražiti odobrenje parlamenta, no htjela je uoči izbora krajem godine pokazati čvrstu podršku u vođenju politike koju provodi u suradnji s Bruxellesom. Za novo kreditiranje Grčke glasovalo je 297 zastupnika, a protiv je bilo 20 članova ljevice. Španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos istaknuo je da se reforme ne mogu izbjegavati. "Sirene populizma završavaju u stvaranju iluzija", rekao u obraćanju zastupnicima. "Neodgovorne politike imaju cijenu", dodao je.

Sudjelovanje Španjolske u iznosu od 10,15 milijardi eura nazvao je "značajnim". Grčka na temelju ranijih financijskih aranžmana već duguje Španjolskoj 26 milijuna eura. Inigo Errejón, jedan od vođa Podemosa, stranke koja se protivi mjerama štednje, rekao je kako rasprava o Grčkoj služi vladi kao propaganda. Španjolska je izašla iz petogodišnje recesije, a vlada u Madridu ove godine očekuje 3,3 postotni gospodarski rast, dvostruko veći od prosjeka zemalja eurozone. Za iduću godinu najavljuje rast od tri posto. No, stopa nezaposlenosti iznosi 22,4 posto i nakon grčke je druga u Europskoj uniji.

Ministri financija eurozone u petak su dali zeleno svjetlo novom paketu pomoći koji je spriječio Grke da napuste eurozonu, ali ih je obvezao na teške mjere štednje. Finska, jedna od najžešćih protivnika novog ulijevanja novca u Grčku, u četvrtak je odobrila paket pomoći. Njemačka će glasovati u srijedu.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.