18.08.2015 07:21
LJUBLJANA, 17. kolovoza 2015. Hina, Prosječna mjesečna plaća u Sloveniji iznosi 1540 eura bruto odnosno 1004 eura neto, objavio je u ponedjeljak slovenski statistički zavod.
Riječ je o zadnjim poznatim podacima, prema plaćama isplaćenima za lipanj, a plaće su nominalno i realno u godinu dana porasle za oko 0,7 posto. Prosječna plaća u javnom sektoru povećala se u godinu dana za 1,2 posto, u privatnom sektoru za 0,3 posto, a u državnoj administraciji za 0,8 posto.

Iako zamrznute već nekoliko godina, plaće u javnom sektoru više su od onih u privatnom, te iznose 1149 eura. Minimalna zajamčena plaća za puno radno vrijeme iznosi 790,73 eura i povećana je za 0,2 posto prema lanjskoj zbog rasta životnih troškova, a zadnjih je godina prima sve više zaposlenih.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.