11.08.2015 08:11
SEOUL, 10. kolovoza 2015. (Hina/Reuters), Sjeverna Koreja traži strane investitore koji bi uložili 39 milijuna dolara u novu pivovaru u Wonsanu, lučkom gradu na istoku zemlje za koji vođa Kim Jong Un ima velike ambicije. 
Izolirana komunistička zemlja nedavno je objavila listu od sto investicijskih projekata u poslovnoj zoni Wonsan-Kumgang, planinskoj regiji u kojoj se nalaze Kimove palače i ljetna rezidencija. "Žele stvoriti novo poslovno i turističko središte istočne Azije", rekao je Michael Spavor, neovisni konzultant koji pomaže investicijskom odboru Wonsana u prikupljanju više od 150 milijuna dolara za te projekte, uključujući pivovaru koja bi trebala proizvoditi 50 milijuna litara piva godišnje. "Cijelo je područje jako lijepo, na obali je i ima iste kvalitete i infrastrukturu koja je nekoć atraktivnima učinila Shenzhen i Hong Kong", dodao je Spavor koji će idući mjesec u Pyongyang dovesti skupinu investitora. U Sjevernoj Koreji je 20 poslovnih zona koje posluju autonomno i u kojima vrijede druga pravila od ostatka zemlje, čak i ono koje stranim tvrtkama dopušta da tuže državu ako prekrši ugovor. Ipak, ta siromašna država čije se gospodarstvo sovjetskog tipa sve više okreće tržištu, dosad nije bila osobito uspješna u privlačenju stranih ulaganja.

Brojne investitore odvraća izolacija vlade u Pyongyangu koja je pod teškim međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa i kršenja ljudskih prava. U Wonsanu se planira gradnja autobusnog kolodvora, restorana i benzinskih crpki, kao i obnova zapuštenog državnog hotela na samoj obali vrijedna 90 milijuna dolara. Zbog slabe infrastrukture i sve veće potražnje brojni sjevernokorejski gradovi proizvode vlastito pivo. Ipak, nijedan ne prodaje kao Taedonggang Beer, veliki proizvođač u tvornici "sklepanoj" iz starih britanskih dijelova koju je osobno naručio preminuli čelnik Kim Jong Il. To pivo smatraju boljim od slabijih južnokorejskih vrsta piva, od čega se ljudima u Seulu diže kosa na glavi. "Sjevernokorejska piva odličnog su okusa i unatoč velikoj potražnji na istočnoj obali, u toj regiji ne postoji nijedna velika pivovara koja bi je mogla zadovoljiti", rekao je Spavor.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.