10.08.2015 08:41
SINJ, 8. kolovoza 2015. (Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić izjavio je u subotu novinarima da je radnicima Imunološkog zavoda isplaćena prva od četiri zaostale plaće čime je, smatra, izbjegnut stečaj te ustanove. 
"Paralelno rješavamo zaostale plaće. Naravno tu je prije svega uprava nadležna i vidim da je jučer isplaćena ta prva plaća. Ali ono što je još važnije isplaćeni su i zaostaci za doprinose", rekao je Grčić novinarima u Sinju, gdje je bio na svečanosti otvaranja Muzeja Sinjske alke u sklopu obilježavanja 300. obljetnice Alke. Upitan je li isplatom plaće za ožujak izbjegnut stečaj odgovorio je kako se nada da jest. Na upit kada će osigurati novac za isplatu preostale tri plaće, rekao je da je to proces koji teče paralelno s preoblikovanjem Zavoda iz dioničkog društva u državnu ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva. "Nadamo se da će u konačnici cijela situacija biti na dobrobit svih zaposlenika Imunološkog zavoda", zaključio je Grčić.

Vlada ja na sjednici krajem srpnja odlučila da će Imunološki zavod postat državna zdravstvena ustanova koja će se iz dioničkog društva preoblikovati u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva, u vlasništvu države u okviru Ministarstva zdravlja. Za preoblikovanje su zaduženi Ministarstvo zdravlja i Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Oni u roku od 90 dana moraju pripremiti uredbu kako bi se u proračunu za iduću godinu mogao osigurati novac za rad Zavoda. Odluka o preoblikovanju Imunološkog zavoda uslijedila je nakon neuspjele privatizacije, tijekom koje je početkom srpnja Vlada odbila ponudu društva Visia Croatica za kupnju državnog portfelja u Imunološkom zavodu.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je također bio na svečanosti otvaranja Muzeja, pozvao je zainteresirane građane da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Zakona o poticanju ulaganja koji predviđa dodatne pogodnosti za velike investitore. "Prijedlog je u javnoj raspravi i pozivam gospodarstvenike i investitore da sudjeluju u izradi tog zakona koji bi trebao u sedam godina zaposliti desetke tisuća ljudi", rekao je Vrdoljak novinarima. To je, kaže, kompliciran zakon koji predstavlja implementaciju industrijske strategije i politike kojoj je cilj reindustrijalizacija Hrvatske do 2020. godine. "Jednom riječju, svaki investitor koji ulaže u industriju koji ulaže u RH će birati na koji način želi da ga država prati. Mi nemamo univerzalna rješenja već imamo lepezu, obzirom da svaka industrija nije ista te nema iste zahtjeve", pojasnio je Vrdoljak. Želja mu je, kaže, da budemo, fleksibilna, brza, stabilna i sigurna država, da oni koji žele investirati u njoj mogu birati uvjete, koji će, nakon što ih odaberu, biti zadržani dugi niz godina.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.