06.08.2015 07:59
LJUBLJANA, 5. kolovoza 2015. Hina, Vrijednost dionice Telekoma Slovenije u srijedu je u prvih pola sata trgovanja na Ljubljanskoj burzi pala za skoro osam posto, na 87 eura, nakon jučerašnje potvrde da je britanski fond Cinven konačno odustao od kupnje slovenskog nacionalnog operatera.
Do naglog pada vrijednosti dionice dolazi u trenutku kad država kao većinski vlasnik još ne zna hoće li privatizacijski postupci koje je slovenska vlada obećala Europskoj komisiji biti nastavljeni. Britanski fond Cinven koji je za kupnju dao jedinu obvezujuću ponudu svoj je razlog odustajanja objasnio premalom ekonomičnošću posla, ali i političkim utjecajima na privatizaciju u Sloveniji, te volatilnošću poslovnog okoliša. Ljubljansko "Delo" navodi da je krah drugog pokušaja prodaje slovenskog nacionalnog operatera u zadnjih sedam godina izazvan spekulacijama onih dioničara koji su dionice kupovali po 90 i 100 eura, nadajući se visokom profitu nakon što ga preuzme strani kupac, u čemu su se preračunali. Odustajanje britanskog investitora dvije manje stranke u vladi premijera Mire Cerara ocijenile su pozitivno jer se protive prevelikoj prodaji državne imovine. Sam premijer stvar nije želio komentirati.

Ekonomist Jože Mencinger, prvopotpisani pod peticiju protiv prodaje državnih poduzeća, izjavio je za Slovensku televiziju da je dobro što Telekom neće biti prodan nego ostati u državnom vlasništvu te da Europska komisija od prijašnje vlade nije imala pravo tražiti obećanje da će prodavati državna poduzeća. Slovenski mediji iznose spekulacije da će Telekom Slovenije možda ipak biti prodan nekom od austrijskih operatera koji dobro poznaju slovensko tržište. To bi Austrijancima ujedno moglo pomoći u nastojanju da uđu u vlasničku strukturu telekom tvrtki u Srbiji, gdje slovenski menadžeri i investitori imaju dobre kontakte, ali da Telekom Slovenije prije toga treba dokapitalizirati, a njegovo poslovanje optimizirati u skladu s europskim standardima. Slovenski državni holding (SDH) koji vodi postupke privatizacije u ovoj je rundi prodavao 72,75 posto dionica slovenskog teleoperatera čija je tržišna kapitalizacija na Ljubljanskoj burzi krajem prošlog tjedna iznosila 670 milijuna eura. Slovenija je računala da će dobiti ponude od oko 900 milijuna eura, ali se na na tender javio samo britanski fond, dok je njemački Telekom dao samo neobvezujuću ponudu koja nije odgovarala vlasnicima.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.