31.07.2015 08:05
ZAGREB, 30. srpnja 2015. (Hina), Udruga poslodavaca u zdravstvu zatražila je u četvrtak da se u skladu s njihovim prijedlozima povećaju cijene nekih zdravstvenih usluga kako bi sve bolnice mogle pokriti svoje troškove. 
Udruga poslodavaca u zdravstvu navodi da je 16 od 31 bolnice obuhvaćene nacionalnim planom razvoja u šestomjesečnom razdoblju uspjelo fakturirati svoje mjesečne limite iznad maksimalnog iznosa, a ostale bolnice svojim su fakturama prosječno doseglnule oko 95 posto limita. U povodu današnjeg istupa ministra zdravlja Siniše Varge o poslovanju bolnica, Udruga poslodavaca u zdravstvu u priopćenju navodi kako je zadovoljna finacijskim poslovanjem bolničkih ustanova, ali traži da se povećaju cijene nekih zdravstvenih usluga. Udruga ističe kako nije zadovoljna cijenama nekih zdravstvenih usluga koje "nisu ni blizu realnih okvira", zbog čega se događa da pojedine bolnice fakturiraju manje iznose nego što je njihov realno ostvaren rad. Po stajalištu iz te udruge, podatci Ministarstva zdravlja o poslovanju bolnica u prvoj polovici godine potvrdili su njihova prijašnja očekivanja da će se izlaskom HZZO-a iz državne riznice unaprijediti financijsko poslovanje bolnica.

Trećina bolnica u sanaciji u prvoj polovici ove godine ostvarila je pozitivan rezultat, što je popraćeno većim brojem pruženih zdravstvenih usluga i smanjenjem lista čekanja, pokazala je analiza Ministarstva zdravlja u kojem očekuju da će ostale bolnice do kraja godine, nastavi li se takav trend, doći na pozitivnu nulu ili ostvariti pozitivan rezultat. Po podatcima Ministarstva zdravlja, kliničke bolnice smanjile su dugove za 56 posto, a opće bolnice za 94 posto. Ministar zdravlja Siniša Varga objasnio je novinarima da su bolnice u prvoj polovici godine postigle višestruko bolje rezultate nego u istom razdoblju lani ponajprije zahvaljujući izlasku HZZO-a iz državne riznice te uvođenju novih modela ugovaranja s HZZO-om, plaćanju po izvršenju u drugom kvartalu 2015. i početku provedbe Nacionalnog plana za ovu godinu.

Udruga napominje da je gubitak bolnica u prvih šest mjeseci ove godine bio oko 170 milijuna kuna, što je po njihovim podatcima 500 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju lani. Više od 50 posto bolnica svojim radom opravdalo je novac dobiven od HZZO-a, navodi ta udruga i dodaje da je u lipnju 2015. HZZO dijelu bolnica platio oko 300 milijuna kuna za usluge ostvarene iznad limita te za određene posebne programe i posebno skupe lijekove. Time se, ističe ta udruga, potvrđuje njezino stajalište da prošlogodišnji proračun od 6,9 milijarda kuna za bolnički zdravstveni sustav neće biti dostatan te da je povećanje bolničkog proračuna HZZO-a na 8,2 milijarde kuna bilo nužno.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.