29.07.2015 08:00
PULA, 28. srpnja 2015. Hina, Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u pulskom Uljaniku Rajko Kutlača izjavio je u utorak kako očekuje da će vijećnici pulskoga Gradskog vijeća na sjednici u četvrtak dignuti ruke za isplatu 700 tisuća kuna Tvornici električnih uređaja i strojeva (TESU), što bi bilo dovoljno za isplatu jedne plaće koju stotinjak radnika nije dobilo od ožujka. 
Kutlača je na konferenciji za novinare u Puli rekao kako tu nije riječ o novcu koji "grad daje iz svojeg portfelja", nego o izmjeni ugovora između TESU-a i grada kojim je ta tvrtka prije nekoliko godina gradu prepisala zemljište na ime duga za komunalnu naknadu i vodne doprinose. Istaknuo je kako je zemljište i tada vrijedilo znatno više od duga. "Na zahtjev TESU-a sada će se na sjednici Gradskog vijeća tražiti da se taj ugovor revidira tako da grad isplati tvrtki 700 tisuća kuna", rekao je Kutlača, dodajući kako to nije novac koji će grad darovati TESU-u, nego novac te tvrtke koji "stoji kod grada i koji je ugovorom iz 2013. godine prešao na stranu grada".

Kutlača je danas izražio žaljenje što se stanje u vezi sa sudbinom te tvrtke, čiji su radnici dobili zadnju plaću za veljaču, još nije promijenilo. "TESU danas i dalje radi jer su zaposlenici odlučili nastaviti raditi i time ispuniti svoju obvezu prema kupcima jer su svjesni da jedino od njih i od tržišta mogu živjeti", rekao je Kutlača, dodajući kako su radnici TESU-a zadnju plaću dobili za veljaču te da bi ovih dana trebali dobiti plaću za ožujak.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.