27.07.2015 08:05
ZAGREB, 25. srpnja 2015. (Hina), Aktivisti Greenpeacea u subotu su iz Dubrovnika pozvali hrvatsku Vladu da ne potpisuje ugovore s naftnim kompanijama nego da žurno osigura uvjete za masovna ulaganja u iskorištavanje energije Sunca. 
“Turizam ili nafta”, “Omogućite investicije u solarnu energiju”, “Hvala vatrogasci!” - neke su od poruka koje su u ranim jutarnjim satima projicirali na više od 50 metara širokom zidu tvrđave sv. Ivana. Poruke su odaslane na sedam jezika: hrvatskom, engleskom, španjolskom, talijanskom, njemačkom, grčkom, slovenskom i mađarskom, izvijestio je Greenpeace Hrvatska. „U trenutku kada se cijeli svijet okreće obnovljivim izvorima energije, ministar Vrdoljak agresivno i netransparentno juri u potpisivanje tridesetogodišnjih ugovora, kojima se Jadran prepušta stranim naftnim kompanijama. Bušenje Jadrana izravno će ugroziti naše more, turizam i ribarstvo. Taj rizik prepoznaje većina hrvatskih građana o čemu govore nedavna istraživanja javnog mnijenja“, izjavio je voditelj energetske i klimatske kampanje u Greenpeaceu Hrvatska Marko Gregović.

Akcija Greenpeacea u Dubrovniku dio je međunarodne energetske kampanje „Paradise project“ koja promovira obnovljive izvore energije na Mediteranu kao alternativu fosilnim gorivima. Cilj kampanje je pokazati kako Mediteranu – europskom „komadiću raja“ – ne treba nafta jer Sunca, čistog i neiscrpnog energenta, ima u izobilju. “Dok Hrvatska bilježi rekordnu ljetnu potrošnju električne energije, mi propuštamo iskoristiti Sunce za proizvodnju čiste energije. Danas imamo paradoksalnu situaciju u kojoj čitava sunčana Hrvatska još uvijek ima manje solarnih elektrana nego skijaški grad Maribor. Da stvar bude još gora, prema trenutnom akcijskom planu do 2020. ćemo po glavi stanovnika imati 7 puta manje instaliranih solarnih kapaciteta od siromašne Indije. Za ulaganje u solarnu energiju postoji ogroman interes, ali investicije ovise o dobrom zakonskom okviru koji trenutno u Hrvatskoj ne postoji. Stoga tražimo od Vlade da se hitno osiguraju uvjeti za masovna ulaganja u iskorištavanje energije Sunca“, naglasio je Gregović.

U priopćenju se, uz ostalo, navodi da je "Dubrovačko–neretvanska županija prva je iskazala otvoreno protivljenje istraživanju i eksploataciji nafte na Jadranu, dok se koncesije za prve platforme izdaju upravo u neposrednoj blizini Dubrovnika, kao i nacionalnih parkova Mljet i Kornati". "Naftnim kompanijama dopustilo bi se bušenje 90 posto površine hrvatskog mora, na udaljenosti od 10 kilometara od obale i 6 kilometara od otoka, što je dosad nezabilježen slučaj u zemljama koje ovise o turizmu. U isto vrijeme Dubrovnik i Dalmacija imaju prosječno 2600 sunčanih sati godišnje (prosječno 7 sunčanih sati dnevno) što je dovoljno za pokrivanje svih energetskih potreba priobalja, ali i čitave Hrvatske", poručuje Greenpeace Hrvatska.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.