27.07.2015 07:55
KAIRO, 25. srpnja 2015. (Hina), Prvi teretni brodovi prošli su u subotu drugim pravcem Sueskog kanala uz snažne mjere sigurnosti, prije njegova službenog otvaranja idući mjesec. Zbog sigurnosti brodove su pratili helikopteri i borbeni brodovi. 
Izgradnja novoga kanala, koji je djelomično paralelan s postojećim, počela je prije nešto manje od godinu dana. Novi plovni put omogućit će bolju protočnost i povećanje prometa u kanalu. Ta infrastruktura, nazvana Sueski kanal Axis, duga 72 km, djelomično prati Sueski kanal koji povezuje Crveno more i Sredozemno more i zahvaljujući pojačanju prometa treba omogućiti Egiptu porast prihoda. Za novi pravac trebalo je prokopati novih 37 km te produbiti i proširiti postojeći kanal na dužini od 35 km kako bi se skratilo vrijeme prolaska brodova koji trenutačno prolaze naizmjence.

Predsjednik Abdel Fattah al Sissi počeo je ovaj projekt u kolovozu 2014. uz veliku pompu i ambiciozan cilj da ga završi za godinu dana. Službeno otvorenje je predviđeno 6. kolovoza. Postojeći Sueski kanal je izgrađen prije 146 godina i jedan je od najprometnijih plovnih putova u svijetu te važno mjesto međunarodne trgovine. Sinajski poluotok, koji graniči s kanalom uporište je islamističkih militanata, koji su nakon vojnog svrgavanja s vlasti predsjednika Mohameda Morsija 2013. ubili više stotina ljudi.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.