22.07.2015 07:09
ATENA, 21. srpnja 2015.(Hina/Reuters), Grčka vlada poslala je u utorak na usvajanje u parlament prijedlog zakona koji je uvjet njezinih međunarodnih vjerovnika za pokretanje pregovora o novom paketu pomoći vrijednom milijarde eura. 
Premijer Aleksis Cipras ima vremena do srijede navečer da progura te mjere u parlamentu. Prvi dio reformi izazvao je pobunu u njegovoj stranci prošloga tjedna i prošao je samo zahvaljujući proeuropskim oporbenim strankama. Drugi prijedlog zakona također će predstavljati test za oslabljenu većinu u parlamentu. On bi trebao staviti na snagu pravila Europske unije o sanaciji banaka. Zakonskim prijedlogom gubici banaka prebacit će se na leđa njihovih vjerovnika i dioničara a posezanje u novac poreznih obveznika bit će krajnja mjera.

Atena je s međunarodnim vjerovnicima prošlog tjedna postigla dogovor kojim će u zamjenu za financijsku pomoć tešku 86 milijarda eura provesti oštre mjere štednje. Nakon tri tjedna grčke su banke u ponedjeljak ponovno otvorene ali su ograničenja na podizanje gotovine ostala nepromjenjena osim što će se tjedni limit od 420 eura, umjesto svaki dan po 60 eura moći podići jednom tjedno. Ponedjeljak je donio i nove stope poreza pa je tako PDV za brojne proizvode i usluge povećan s 13 na 23 posto.

Njemački lanac Lidl u nedjelju je objavio oglase u grčkom tisku u kojem obavještava da se porast PDV-a neće 'prevaliti' na potrošače i da će cijene njegovih proizvoda ostati nepromijenjene.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.