17.07.2015 08:10
PULA, 16. srpnja 2015. Hina, Saborska zastupnica i predsjednica ORaHa Mirela Holy rekla je u četvrtak u Puli kako bi država, kao vlasnik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU), trebala financijskom injekcijom omogućiti nastavak proizvodnje strojeva jer interes naručitelja postoji. 
"Situacija je teška, radnicima se ne isplaćuju plaće bez obzira na činjenicu što postoje nove narudžbe i interes za nastavkom proizvodnje strojeva u ovoj tvornici," kazala je Holy novinarima nakon razgovora s članovima Uprave i radnicima TESU-a, koji su tek prije nekoliko dana dobili plaću za veljaču. Ta industrija je iznimno važna za Hrvatsku i država bi, s obzirom da je vlasnik TESU-a, trebala iskazati dobru volju da se taj problem u Puli konačno riješi, rekla je Holy. Rješenje vidi u financijskoj injekciji kako bi se uopće omogućio nastavak proizvodnje, a s obzirom da postoji interes naručitelja strojeva, ona smatra kako bi se ta situacija mogla u konačnici prebroditi. "To je vjerujem jedinstveni primjer u Hrvatskoj da su radnici i uprava na istoj strani. S obzirom da je to rijetkost u našoj državi, trebalo bi poslušati i njihove zahtjeve," rekla je Holy i dodala da ako bi rješenje problema bila privatizacija kroz Uljanik, koji je jedini iskazao interes za kupnja TESU-a, onda bi to trebalo svakako poduprijeti. "Nema razvoja industrije u Hrvatskoj ako nećemo proizvoditi strojeve i time omogućiti proizvodnju," poručila je.

Radnici Uljanik Tvornice električnih strojeva i uređaja (TESU) štrajkali su od polovice svibnja do početka srpnja, tražeći uspostavu mjesečne isplate plaća. Premda nije ispunjen taj, jedan od ključnih zahtjeva, štrajk je početkom srpnja završio, a Štrajkački odbor raspušten. Jedan od njihovih zahtjeva bio je da Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) ponovno pokrene proces privatizacije TESU-a prema najavljenom kupcu.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.