17.07.2015 08:00
RIM, 16. srpnja 2015.(Hina/Reuters)Vatikanski odjeli imali su sve do lani, kada su uvedeni novi standardi u financijskom poslovanju, više od milijarde neproknjiženih eura, pokazalo je izvješće objavljeno u četvrtak. 
Kardinal George Pell, koji je dobio zadaću 'napraviti reda' u vatikanskim financijama, rekao je u prosincu da su odjeli "sklonili" milijun eura i poslovali su na zastario način tako da promet nisu prijavljivali nikakvom središnjem računovodstvenom uredu. U četvrtak je objavljeno da je ukupno bilo 1,1 milijarde eura koji nisu bili prijavljeni. Vatikan je time prvi put pobrojao sav neprijavljeni novac. Australca Pella je na novoustanovljenu dužnost vatikanskog ministra gospodarstva postavi papa Franjo, što je prekretnica jer su desestljećima za financije bili zaduženi Talijani. Pell nije rekao da se radi o pronevjeri već da su odjeli imali "gotovo odriješene ruke" u vođenju financija.

Financijsko izvješće za 2014. pokazalo je da je Sveta Stolica, uključujući njezine odjele u Rimu i veleposlanstvima diljem svijeta, imala proračunski deficit od 25,6 milijuna eura, što je u skladu s prethodnom godinom. Nasuprot tome, grad-država Vatikan koja ima zasebni proračun, ostvarila je suficit od 63,5 milijuna eura, dvostruko više nego prethodne godine. Za rast prihoda zaslužni su Vatikanski muzeji koji su privukli šest milijuna posjetitelja u godini, ali i druge kulturne aktivnosti. Otkako je 2013. izabran papa Franjo, Vatikan je počeo velike reforme kako bi prihvatio međunarodne financijske standarde i spriječio pranje novca te zatvorio mnoge sumnjive račune nakon što je izbio veliki skandal u vatikanskoj banci IOR. Od lani Vatikan primjenjuje međunarodni standard IPSAS (knjigovodstveni standardi za javni sektor) pa se revizija provodi u svim odjelima.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.