16.07.2015 07:59
ZAGREB/ZABOK, 15. srpnja 2015. (Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je u srijedu nakon obilaska zabočke Regeneracije rekao da je ta tvrtka koja reciklira otpadni tekstil vodeća u proizvodnji materijala za izolaciju pa je važno povećati količine odvojeno prikupljenog otpadnog tekstila kako bi se smanjili njezini troškovi proizvodnje. 
Ministar je s direktorom Regeneracije Anđelkom Švaljekom obišao tvrtku i pogone u kojima se reciklira otpadni tekstil. U tvrtki u kojoj je zaposleno 200 radnika lani je reciklirano 2500 tone otpadnog tekstila. U planu je stalno povećanje recikliranja te će do 2018. Regeneracija u proizvodnju uložiti još 10 milijuna kuna. Reciklirani tekstil iz Regeneracije koristi se u građevini, automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi, higijeni. "Projekt sustavnog prikupljanja otpadnog tekstila iz industrije i kućanstava pokrenuli smo prije tri godine. Cilj je da do 2018. povećamo kapacitet recikliranja tvornice sa sadašnjih 8 na 20 tisuća tona. Naši osnovni ciljevi su da se realizacijom ovog projekta pozicioniramo kao jedinstvena i najveća tvrtka u toj tržišnoj niši u Europi, uz davanje snažnog doprinosa očuvanju okoliša, što smatramo za Hrvatsku kao zemlju s izuzetnim poljoprivrednim i turističkim potencijalom neizmjerno važnim, rekao je direktor Regeneracije Anđelko Švaljek.

Udio tekstilnog otpada u komunalnom otpadu u Hrvatskoj iznosi oko tri posto, a količina proizvedenog komunalnog tekstilnog otpada u 2013. iznosi oko 50.000 tona, odnosno oko 12 kilograma po stanovniku godišnje. Kako bi se povećale količine odvojenog prikupljanja tekstilnog otpada Ministarstvo zaštite okoliša i prirode izradilo je prijedlog Pravilnika o otpadnom tekstilu i obući koji se nalazi u javnoj raspravi. Kako je priopćeno iz Ministarstva, pravilnik će građanima omogućiti da tekstilni otpad ostavljaju u posebnim spremnicima koji će se nalaziti u trgovinama tekstilom i obućom ili njihovoj blizini čiji je prodajni prostor veći od 400 četvornih metara.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.