15.07.2015 08:00
ZAGREB, 14. srpnja 2015. (Hina), Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić u utorak je ustvrdio da se agonija radnika Tvornice industrijske i brodske opreme 3. maj (TIBO) nastavlja iako Vlada zna da je temeljem svojih odluka obvezna do završetka privatizacije isplaćivati plaće u društvima za koje je donijela te odluke. 
Radnici TIBO-a u štrajku su već četvrti tjedan, a plaće nisu primili više od tri mjeseca. Bulić je na konferenciji za novinare istaknuo da je dopis, u kojem se potvrđuje da u slučaju TIBO-a i još nekih poduzeća postoji obveza države za isplatom plaća, upućen Vladi i Saboru iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, kao odgovor na zastupničko pitanje. Nije točno da Europska unija ne dozvoljava financijsku pomoć tim poduzećima do kraja privatizacije, rekao je Bulić ocjenivši da se uz malo dobre volje TIBO može spasiti. Dodao je kako TIBO-u prijeti gubitak tržišta i proizvoda za brodograđevnu djelatnost, a radnici više ne mogu raditi ni kada bi htjeli, budući da nemaju za prehranjivanje obitelji.

Govoreći o odgovornosti prethodne Uprave TIBO-a, Bulić je rekao da je ta Uprava na čelu s Kristijanom Cvjetovićem dobila novac za preustroj, pa mjerodavni trebaju provjeriti što je s njim učinjeno. "Bivša Uprava, koja je odgovorna za stanje u TIBO-u, uredno je sjela na račun poduzeća i uzela si otpremnine od stotinjak tisuća kuna", kaže Bulić. Na upit hoće li radnici nastaviti štrajk prosvjedima izvan kruga tvornice Bulić je odgovorio kako bi se sve "moglo riješiti bez cirkusa", no bespredmetno je štrajkati u krugu tvornice, pa će radnici morati izaći. Ako se stanje ne riješi ovoga tjedna, idućeg tjedna o tome će razgovarati sa članovima sindikata, pa i o mogućnosti da se ode i do Zagreba. Bulić je napomenuo da je počeo postupak uknjiženja vrijednih nekretnina TIBO-a, što je to dobro jer će omogućiti kreditiranje poduzeća, ali je riječ o dužoj proceduri na koju radnici ne mogu čekati.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.