14.07.2015 08:04
ZAGREB, 13. srpnja 2015.(Hina), Članovi Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) razmatrali su na sjednici u ponedjeljak tijek pregovora Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država o sklapanju Partnerstva za transatlantsku trgovinu i ulaganja (TTIP) i suglasili su se o potrebi izrade studije o utjecaju na hrvatsko gospodarstvo. 
Damir Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) rekao je kako je to potrebno iako nisu još poznate sve pojedinosti sporazuma o kojem se još pregovara, ali se vidi smjer. Ne zna se ni hoće li to biti isključivo europski ili mješoviti sporazum o kojem će odlučivati nacionalni parlamenti pojedinih zemalja članica EU. Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan istaknula je kako sporazum može biti povijesno dobar i donijeti puno toga korisnog, ali ako se ne ispregovara kako treba, može, nažalost, donijeti i puno toga negativnog. Stoga Europski parlament radi pritisak na Europsku komisiju i rezolucijom joj je dao smjernice za pregovore kako ne bismo "lupali glavom u zid kada bude kasno", dodala je.

Danas je počela 10. runda pregovora i pred nama je dio u kojem ćemo moći vidjeti kakav je moguć utjecaj sporazuma na gospodarstvo pojedine zemlje članice. U početku je postojala bojazan od snižavanja standarda, prije svega hrane, zaštite okoliša i negativnog utjecaja na radnička prava, a sadapostoji bojazan od tzv. ISDS-a koji omogućava multinacionalnim kompanijama da tuže pojedinu državu ako donesu zakon kojim im ugrožavaju profit. Oko toga se nije mogao postići dogovor pa je predsjednik parlamenta Martin Schultz predložio kompromisno rješenje da se omogući žalba i da takve sporove rješavaju međunarodni sudovi i nađeno je rješenje prihvatljivo za većinu zastupnika, kazala je Borzan.

Klisović: TTIP će donijeti korist hrvatskim građanima

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović istaknuo je kako žele poboljšati trenutno stanje u trgovinskim i investicijskim odnosima sa SAD-om, te da je TTIP partnerski sporazum, a transatlantsko partnerstvo je izuzetno važno za Hrvatsku. Vlada će inzistirati da taj sporazum donese koristi za građane EU, potakne rast i zapošljavanje, bolju kupovnu moć, povećati i ubrzati investicijski ciklus, pojačati konkurentnost gospodarstva, povećati robnu razmjenu u korist EU, umanjiti administrativne zapreke, ujednačiti regulativu i procedure i zadržati postojeće standarde, naglasio je Klisović. Uvjeren je da će sporazum donijeti korist hrvatskim građanima, napomenuvši da će se studija utjecaja na gospodarstvo izraditi tijekom ljeta i kada bude gotova će s njome upoznati javnost.

Ribić: hoće li korporacije biti iznad država?

U ime sindikalne strane Vilim Ribić je rekao kako sindikati imaju premalo informacija da bi se mogli opredijeliti za ili protiv sporazuma i imaju bojazan prema tome što zapravo nudi. Rekao je kako prema riječima nobelovca Josepha Stiglitza, savjetnika kandidatkinje za predsjednicu SAD Hilary Clinton, to nije trgovinski ni partnerski sporazum i ne može dati očekivane učinke jer ih može dati samo uklanjanje carinskih barijera, koje su većim dijelom već spuštene. Što se tiče investicija, sporazum se fokusira na prava investitora, koji će biti platežno sposobni zaštiti svoje interese na arbitražnim mjestima, smatra Ribić. Upozorio je kako se otvara pitanje tko će donositi presudne odluke, odnosno jesu li nacionalni parlamenti dovoljno slobodni da mogu donositi nacionalne politike ili će iznad države biti multinacionalne korporacije.

NekretninaZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) s današnjim je danom zaprimila 1.505 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - Trgovački lanac Konzum u ovoj će godini uložiti 25 milijuna eura u širenje i modernizaciju svoje maloprodajne mreže, izvijestili su u četvrtak iz tog trgovačkog lanca iz sastava Fortenova grupe

RIJEKA, 30. ožujka 2023. (Hina) - Rijeka Gateway bit će prvi terminal u regiji na kojem će sve kontejnerske dizalice, obalne i mosne, biti na daljinsko upravljanje iz centralne upravljačke sobe, priopćeno je u četvrtak iz te tvrtke.  

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte.