13.07.2015 07:50
MOSKVA, 12. srpnja 2015. (Hina/dpa), Rusija razmatra mogućnosti izravne isporuke energenata Grčkoj kako bi poduprla njezino gospodarstvo, izjavio je ruski ministar energetike Aleksander Novak a prenose ruske novinske agencije u nedjelju.
Rusija "namjerava poduprijeti obnovu grčkog gospodarstva širenjem suradnje u energetskom sektoru", rekao je Novak novinarima u Moskvi, objavila je novinska agencija Sputnik. "Proučavamo mogućnost organizacije izravne isporuke energenata Gečkoj u bliskoj budućnosti", rekao je. Prošlog je tjedna glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov izjavio da će Moskva razmotriti mogućnost financijske pomoći Grčkoj ukoliko Atena to zatraži.

Rusija i Grčka posljednjih su mjeseci značajno produbile političke i gospodarske veze, u trenutku kad se obje zemlje bore s gospodarskom krizom. Pojedine europske zemlje vide u tome opasnost, posebice zbog napetosti između Rusije i Zapada usljed ukrajinske krize. Predsjednik grčke vlade Aleksis Cipras prošlog je tjedna telefonom razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o rezultatu ruskog referenduma. Na gospodarskom forumu u lipnju, Cipras se susreo s Putinom i pozvao na ukidanje zapadnih sankcija Rusiji. Dvije su zemlje potpisale sporazum o suranji na izgradnji plinovoda Turski tok, kojim bi se isporučivao prirodni plin iz Rusije u Europu. Plinovod bi zaobišao Ukrajinu.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.