03.07.2015 08:00
WASHINGTON, 2. srpnja 2015. (Hina), Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde rekla je u srijedu navečer kako drži da bi prvo Grčka morala reformirati gospodarstvo, a tek tada bi joj europski kreditori trebali olakšati isplatu duga. 
"S obzirom na sadašnje stanje, mislim da bi bilo bolje prvo vidjeti svjesno okretanje prema reformama, a da zatim uslijedi ono drugo", rekla je Lagarde u intervjuu za Reuters na pitanje što treba biti prvo, atensko preuzimanje obveze reforma ili pomoć od vlada eurozone. Pošto se Grčka u srijedu našla u situaciji da ne može otplaćivati dug prema IMF-u pa su joj agencije Fitch i S&P smanjile kreditni rejting, to je učinio i Moody's. Rejting je smanjen sa Caa2 na Caa3, a agencija Moody's objavila je da je rejting smanjen u odnosu na travanjsku procjenu jer je pala i vjerojatnost da Grčka dobije potporu svojih kreditora. "Bez potpore službenih kreditora te gospodarskih i fiskalnih reforma nužnih da za tu potporu i za dovođenje vlastitih financija na održivu razinu, Grčka će u nekom trenutku prestati otplaćivati i privatne obveze", kaže se u priopćenju.

Grčku u nedjelju očekuje referendum o mjerama štednje koji su uvjet za nastavak međunarodne pomoći. Premijer Aleksis Cipras pozvao je građane da glasaju protiv prijedloga međunarodne zajednice, a Moody's je najavio i mogućnost daljeg pada rejtinga koji će se najvjerojatnije dogoditi u slučaju negativnog ishoda referenduma.

AVIONZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Kompanija FACC, tehnološki partner globalne zrakoplovne industrije, u 2022. je ostvarila prihode od prodaje od 607 milijuna eura, što je porast na godišnjoj razini za 22 posto, a lani je ukupno zaposlila 381 novog radnika, od čega dio njih i u proizvodnom pogonu u Jakovlju u Zagrebačkoj županiji.

MOSKVA, 29. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft objavio je u srijedu da je s najvećom indijskom rafinerijom Indian Oil Corp potpisao ugovor koji predviđa znatno veće isporuke više vrsta nafte. 

ZAGREB, 30. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji realno porasla 0,4 posto na godišnjoj razini, što predstavlja rast drugi mjesec zaredom, ali sporiji nego mjesec dana prije. 

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

ZAGREB, 29. ožujka 2023. (Hina) - Hrvatska se mora brže prilagođavati promjenama koje na tržištu rada donose zelena i digitalna tranzicija i potaknuti povratak iseljenih stvaranjem povoljnije poslovne klime, složili su se u srijedu sudionici Eurotribine na temu Europske godine vještina.