03.07.2015 07:55
PULA, 2. srpnja 2015. Hina, Iako nije ispunjen jedan od ključnih zahtjeva zbog kojih su radnici Uljanik TESU-a prije mjesec i pol dana krenuli u štrajk, tražeći uspostavu mjesečne isplate plaća, štrajk je završio, a Štrajkački odbor raspušten. 
Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u pulskom Uljaniku Rajko Kutlača izvijestio je u četvrtak na konferenciji za novinare kako se u srijedu, na izjašnjavanju radnika o provođenju štrajka, njih 50 posto plus jedan glas izjasnilo za štrajk, a 50 posto manje jedan glas bilo je protiv. "Prema mišljenju središnjica našeg sindikata i sindikata metalaca, štrajk bez potpore tri četvrtine ili barem dvije trećine radnika osuđen je na neuspjeh i takav štrajk sindikat ne može provoditi", kazao je Kutlača. Istaknuo je kako je štrajk time prestao a Štrajkački odbor raspušten. Napomenuo je da će sindikati nastaviti djelovati na pronalasku rješenja izlaska TESU-a iz krize drugim metodama, uvijek u interesu prvenstveno sindikalnih članova.

Kutlača je podsjetio kako je radnicima TESU-a, njih 101, 20. svibnja isplaćena plaća za siječanj, usporedivši ovu tvrtku "s utopljenikom koji je doplivao do obale i treba mu samo netko pružiti ruku da izađe van, no tu ruku ne može dobiti od ljudi". "Moram priznati da sam razočaran takvim epilogom, ali sam istodobno svjestan i kako su radnici nakon pet godina razočarani te su prestali vjerovati u institucije, u državu i u konačno rješenje", rekao je Kutlača. Dodao je sa će Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije inzistirati na održavanju sjednice Nadzornog Odbora tvrtke te na vrlo konkretnim aktivnostima koje uprava mora poduzeti na izvkačenju iz ove situacije. Osudio je nedolazak predsjednika Uprave TESU-a pred radnike, ali i izrazio uvjerenje kako postoje modeli kako poslovno i političko okruženje mogu pomoći tvrtki. "Svi sve znaju, samo se pitam zašto to ne čine i ne pomognu tim radnicima", kazao je Kutlača i zaključio kako se TESU u konačnici mora privatizirati.

TrgovinaDUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac. 

SEUL, 26. svibnja 2023. (Hina/dpa) - Južnokorejski proizvođač automobila Hyundai u petak je objavio da će s domaćim partnerom, proizvođačem baterija LG Energy Solutionom, graditi tvornicu baterija u SAD-u. 

Njemačka ipak u recesiji
26.05.2023 07:40

FRANKFURT, 25. svibnja 2023. (Hina/dpa), Njemačko gospodarstvo blago se smanjilo u prvom tromjesečju i kliznulo u recesiju, pokazale su u četvrtak izmijenjene procjene statističkog ureda, otkrivši snažan pritisak inflacije na osobnu potrošnju.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina(Reuters), Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.