02.07.2015 07:50
SLAVONSKI BROD, 1. srpnja 2015. (Hina), Članovi Živog zida u srijedu su prosvjedovali ispred zgrade Trgovačkog suda Osijek - Stalne služba u Slavonskom Brodu, gdje je održano izvještajno ročište u stečajnom postupku nad slavonskobrodskom građevinskom tvrtkom "Euro-inženjering", dajući podršku vlasnicima te tvrtke, koji kažu da su žrtve banke i pravosuđa. 
"Stečaj nad Euro-inženjeringom je pokrenut bez vjerodostojnih i pravih podataka. Banka (Zagrebačka banka) uvodi stečaj da bi otklonila tužbu koju ima protiv sebe. Tužbu smo pokrenuli mi bivši vlasnici tvrtke", rekao je Zvonko Pezer, bivši suvlasnik, a sada vjerovnik Euro-inženjeringa. Pezer i njegovi partneri tužili su Zagrebačku banku da je jednostrano prekinula ugovor o kreditiranju na osnovu kojeg je njihova tvrtka pokrenula gradnju stambene zgrade u Zagrebu na Črnomercu, zbog čega je tvrtka zapala u financijske probleme. Pezer kaže da su za zgradu imali osiguranog kupca iz Austrije, koji je na kraju zbog svega odustao. Drugi suvlasnik "Euro-inženjeringa" Ivan Dujmić tvrdi kako je cijeli slučaj osmišljen s ciljem da se vlasnici tvrtke izigraju, a uz pomoć osoba iz banke. "Kada je stečaj otvoren nekretnine su procijenjene na 25 milijuna kuna. O čemu se radi? Kupite za malo, a razliku podijelite", kaže Dujmić.

Zgrada na zagrebačkom Černomercu prodana je, naime, za 5 milijuna i 700 tisuća kuna. To je nakon održanog ročišta novinarima potvrdio stečajni upravitelj Krešimir Tomac, rekavši da je prodana za nešto više od 5 milijuna kuna. Dodao je da se prodaja imovine tvrtke Euro-inženjering i raspodjelom sredstava vjerovnicima cijeli postupak stečaja sad privodi kraju, te da je stečajni postupak proveden sukladno zakonu. Stečajni upravitelj tvrdi da je zgrada mogla postići i višu cijenu da se u nju nisu uselili ilegalni stanari. No, Ivan Sinčić novinarima je izjavio da će Živi zid spriječiti da novi vlasnici zgrade uđu u posjed, dodavši kako se u zgradu na zagrebačkom Černomercu krajem 2014. uselilo 18 obitelji. "Novi vlasnici u posjed neće ući nikada. To im poručuje Živi zid. Unutra smo naselili 18 obitelji i one će tamo i ostati. Pozivamo poduzetnike koje su prevarile banke, da nam se jave, jer zajedno se možemo suprostaviti. Ovo je anarhija, pokušava se oteti imovinu građana", kaže Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida. Dodao je kako obitelji koje su uselili 2014. godine u zgradu imaju ukupno 24 djeteta.

InflacijaLONDON, 22. ožujka 2023. (Hina) - Inflacija u Britaniji ponovo je ubrzala u veljači, potaknuta ubrzanim rastom cijena hrane i kontinuirano snažnim poskupljenjem energije za kućanstva, pokazali su u srijedu podaci statističkog ureda.

MOSTAR, 22. ožujka 2023. (Hina) - Redovita zrakoplovna linija između Mostara i Zagreba uspostavit će se ponovno u svibnju nakon tri godine, a ambicija gradskih vlasti je, uz sufinanciranje prijevoznika, preko ove zračne luke povezati se s Europom i svijetom, objavio je u srijedu mostarski gradonačelnik.  

BERLIN, 21. ožujka 2023. (Hina) - Uredi u zgradi kompanije Mercedes-Benz u Sindelfingenu pored Stuttgarta su pretreseni u sklopu istrage protiv dvojice menadžera tvrtke koji su se našli na udaru optužbe za korupciju, priopćeno je u utorak. 

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za siječanj ove godine iznosila je 1.094 eura, što je nominalno i realno više za 4,6 posto u odnosu na prosinac, dok je na godišnjoj razini, prema siječnju lani, nominalno viša za 11,7 posto, a realno niža za 0,9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.  

ZAGREB, 21. ožujka 2023. (Hina) - Najbolja lokalna sredina za poduzetništvo je Sveta Nedelja, pokazao je UGP indeks lakoće poslovanja, istraživanje koje je Udruga Glas poduzetnika (UGP) provela među hrvatskim poduzetnicima, mahom svojim članovima.