02.07.2015 08:00
ZADAR, 1. srpnja 2015. (Hina), Predsjednica Trgovačkog suda u Zadru Ardena Bajlo više nije stečajna sutkinja u stečaju remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u Kalima na otoku Ugljanu, a odluku Visokog trgovačkog suda, donesenu prije nekoliko dana, potvrdio je Vedran Uranija, pravni zastupnik radnika Nauta Lamjane Uranija je istaknuo kako je to "primjer da je pravna država počela funkcionirati". 
"Odluka je očekivana i trebala je biti donesena mnogo prije s obzirom na to da je Mario Košta, nekadašnji sindikalni povjerenik Nauta Lamjane, prije više od godinu dana tražio izuzeće sutkinje Bajlo podnoseći protiv nje kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu. Do kraja tjedna poslat ću dopis ministru pomorstva, prometa i veza Siniši Hajdašu Dončiću i Vladi u kojemu ću još jednom apelirati na državu da ne dopusti preuzimanje brodogradilišta bivšim vlasnicima, Fondu Jupiter Adria, što je scenarij stečajnog upravitelja Aleina Khana", rekao je Uranija. Prema njegovim riječima, stečaj kaljskog brodogradilišta sada vodi sutkinja Tina Grgas, za nekoliko dana znat će se hoće li 9. srpnja biti održana Skupština vjerovnika. "Bilo bi uputno da se Skupština odgodi za nekoliko dana, da sutkinja Grgas detaljno prouči cijeli slučaj, ali ako i ne bude odgode, mi smo spremni", dodao je Uranija.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.