02.07.2015 08:05
BERLIN , 30. lipnja 2015. (Hina/Reuters), Germanwings nudi 25.000 eura odštete za duševne boli rodbini žrtava nesreće zrakoplova koji je njihov pilot namjerno srušio 24. ožujka, objavila je u utorak ta tvrtka. 
Istraga je pokazala da se kopilot Andreas Lubitz zaključao sam u kokpitu na letu iz Barcelone do Duesseldorfa i namjerno srušio zrakoplov u francuskim Alpama, odvevši u smrt 150 putnika i članova posade. Odšteta od 25.000 eura dodatak je na 50.000 eura već isplaćenih kao hitna financijska pomoć rodbini žrtava. Njemački zakon obično ne predviđa posebnu odštetu za duševnu bol, kao u SAD-u. Odštetu će dobiti roditelji, supružnici, partneri i djeca žrtava, a za isplatu nisu potrebni nikakvi dokazi, objavila je tvrtka. Bliska rodbina žrtava koja živi u Njemačkoj može također zatražiti dodatnih 10.000 eura naknade za zdravstvene probleme bez ikakvih službenih dokaza.

Obitelji žrtava imaju pravo zatražiti i naknadu za svoje financijske troškove, kao što su troškovi pogreba ili izgubljene mirovine. Odvjetnik koji zastupa neke njemačke žrtve, Elmar Giemulla, opisao je ponudu kao "potpuno neprimjerenu", ističući da je štrajk pilota prošle godine stajao Lufthansu oko 200 milijuna eura, dok bi ponuđenih 25.000 eura odštete tvrtku stajalo oko 7,5 milijuna eura. Lufthansa je na to odgovorila da je proučila slične slučajeve i da je njezina ponuda veća.

CESTAZAGREB, 23. ožujka 2023. (Hina) - Autobusni prijevoznici iz Udruge hrvatskih autobusnih javno-linijskih prijevoznika (UHAJLP) napuštaju radnu skupinu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI) za izradu novog zakona o prijevozu u cestovnom prometu, nezadovoljni novom definicijom kabotaže u međunarodnom prijevozu, koja dugoročno dovodi u pitanje opstojnost niza njihovih linija.

BERLIN, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser izjavila je da će istražiti bliske veze između Deutsche Telekoma i kineskog proizvođača opreme za mobilne mreže Huawei, objavio je njemački list Handelsblatt.

TORINO, 23. ožujka 2023. (Hina/Reuters) - Google je u četvrtak objavio da u Italiji planira uspostaviti još jednu bazu podatkovnih centara za računalstvo u oblaku, odabravši za sjedište nove "regije" Torino. 

OSIJEK 23. ožujka 2023. - Američka kompanija Jabil potvrdila je u četvrtak kako u u Osijeku planira gradnju velikog centra izvrsnosti za proizvodnju, u kojem se predviđa zapošljavanje više od 1.500 radnika, čime bi tvrtka postala jedan od najvećih poslodavaca u Slavoniji.

BERLIN, 22. ožujka 2023. (Hina/Reuters/dpa) - Visoka inflacija u Njemačkoj smanjila je potrošnju, a podignute kamatne stope odvraćaju kompanije od ulaganja, što će zakočiti njemačko gospodarstvo u ovoj i idućoj godini, upozorili su u srijedu vladini ekonomski savjetnici.