02.07.2015 07:55
LJUBLJANA, 1. srpnja 2015. Hina, Slovenija je u srijedu objavila novi poziv potencijalnim investitorima da iskažu interes u postupku prodaje nacionalnog zračnog prijevoznika Adria Airways. 
Prodaje se ukupno 91,58 posto dionica tvrtke, od čega je 69,87 posto u neposrednom vlasništvu države, a ostalo njenih fondova. U pozivu da se prijave i pošalju svoje ponude koji je u ime Slovenskog državnog holdinga (SDH) u listu "Finance" objavila konzultantska tvrtka KPMG navodi se da se radi o dobroj prilici za investitore da kupe tvrtku koja ima globalni domet i prepoznatljiv brend, aviokompaniju koja je lani na 30 redovnih linija u Europi i čarterskim prijevozima imala 1,1 milijun putnika, s jakom tržišnom pozicijom u jugoistočnoj i srednjoj Europi.

Tvrtka koja zadnjih godina posluje s teškoćama, među ostalim i zbog zaduženosti prema bankama, lani je imala 900.000 eura dobiti. Na listu državnih tvrtki koje treba prodati stavljena je 2013. godine, ali su pokušaji da nađe strateškog kupca završili neuspješno. Za prethodni pokušaj prodaje međunarodnim tenderom u kolovozu 2012. godine, kada se prodavalo 74,87 posto dionica Adrije Airways, nije bilo očekivanog zanimanja, pa je postupak bio prekinut.

Temeljni kapital u eurimaZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Hrvatski poduzetnici koji su obveznici poreza na dobit, njih 150.846 bez financijskih institucija, u 2022. godini ostvarili su konsolidiranu financijsku neto dobit od 46,9 milijardi kuna, što je za 1,7 milijardi ili 3,7 posto više nego godinu ranije, podaci su Financijske agencije (Fina) objavljeni u srijedu.

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Procedura traje dvostruko dulje nego prošle godine. Poslodavci koji su na vrijeme podnijeli zahtjev za dozvole predugo ih čekaju, što dovodi do poremećaja u poslovanju, posebno onima koji su planirali da im radnici dođu na početku turističke sezone, piše u srijedu Večernji list. 

ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Priopćenje od samo jedne rečenice s potpisima stotinjak stručnjaka za umjetnu inteligenciju, uključujući Sama Altmana čija je tvrtka stvorila ChatGPT, upozorilo je kako razmatranje rizika od te tehnologije mora biti „globalni prioritet poput drugih prijetnji društvu kao što su pandemije i nuklearni rat“. 

DUBROVNIK, 26. svibnja 2023. (Hina) - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u petak da će inflacija u ovoj i idućoj godini ostati povišena, iako na nižoj razini no dosad, dok će razinu od dva posto koju "cilja" Europska središnja banka (ESB) dosegnuti 2025. godine te je najavio da će HNB povisti procjenu rasta BDP-a u ovoj godini.

ZAGREB, 26. svibnja 2023. (Hina) - Zlatnu košaricu za najboljeg trgovca u 2022. godini osvojili su Konzum i Studenac, tvrtka Cromaris je proizvođač godine, a najbolji mali trgovac je zagrebačka Kredenca, izvijestili su u petak s portala Ja Trgovac.